sourze.se

"Jag ska krossa varenda amerikan"

"Med mina bara händer."

Mira Ahmed Bulbul är 55 år och bor i Peshawar, Pakistan.
Han ser ilsket ansträngd ut och en åder bultar i hans panna.

"Hur kan de bomba våra bröder? Från och med nu är alla amerikaner mina fiender. Jag ska krossa varenda jag ser, med mina bara händer", säger han på Aftonbladet.se. En annan man på Peshawars gator är bekymrad. "Detta kommer att bli ett stort, stort problem". Ja, lika säkert som att det snart faller snö, lika säkert kommer ja-falangerna och nej-falangerna i Pakistan att hamna i konflikt med varandra. Interna stridigheter tilltar alltmedan bombregnet ljuder.

Dominobrickorna börjar falla.

Den lilla bron mellan öst och väst har raserats innan den nått över haven. USA har förvarnat FN:s säkerhetsråd att attackerna kan komma att sträcka sig till ännu inte namngivna länder.

Undrar vilka? På vilka premisser? Vilka eventuella bevis för dessa premisser kommer att presenteras? Eftersom bin Ladens celler är vitt spridda och i viss mån självopererande är inget land uteslutet. Eller är det? Bevisligen höll Atta och hans kompisar till i Tyskland under några år. Alltså ligger Tyskland i farozonen. Sen huserade dom i Florida. Alltså ligger Florida i farozonen. Eller borde ligga, för dom tänker väl inte skita i eget bo?

Är då denna inledade attack sanktionerad av säkerhetsrådet? Om det råder delade meningar. Om inte, hur ställer sig FN till det faktum att USA och Storbritannien inlett attacken innan en sådan sanktion givits? En smäll på fingrarna eller ett regelrätt avrättande för att dom brutit mot stadgarna?

Man tycker att den första lektionen i att leda ett land, ett folk borde vara självklar. Ur helt mänsklig synvinkel.

"Ur våldets livmoder kommer inget levande barn att födas"

Det finns nämligen ingen grund i öga för öga metoden. Inget återföds för att nåt annat förstörs.

Jag är på intet sätt för en värld där terrorister har kommandot. Det är en mänsklig rättighet att känna sig trygg. Att bomba Afghanistan gör på intet sätt den känslan större. Inte för mig, inte för afghanerna, inte för den del av världen som är muslimsk. Segregeringen mellan öst och väst kommer inta nya dimensioner och världen kommer hädanefter alltid att vara otrygg.

Dominobrickorna faller.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2001 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: