sourze.se

Britney, en maktfaktor?

Hon var kåtare i verkligheten.

I´m a slaaaaave, ah-ah-ah.

Flicksnärtan har avancerat till slav. Från sockersöt docka till slav. Går fort det där.

Hennes förmåga att helt lämna ut sig själv stiger i rask takt. Från "Hit me baby one more time", "I was born to make you happy" till "I´m a slaaave".

Vad blir nästa steg?

Ni som följt henne från början har sett hur hon utvecklats från liten späd tonåring till "vuxen kvinna", som hon själv uttrycker det. Hur hon för varje år ytterligare plockat bort ett klädesplagg. Blivit mer vuxen.

En killkompis och jag diskuterade ämnet Britney. Han hade länge undrat om hon i verkligheten lät lika kåt som hon gör på sina skivor, så han besökte Globen förra året då hon perfomade. Förvånad sa han sedan att: Ja, hon lät dubbelt så kåt. Längs en ledstång kom hon nersvingandes med håret fladdrandes under en rosa cowboyhatt och såg kåt ut. Han ville bara döööö.

Ibland funderar jag på vad som florerar i hennes huvud?
Hon vill vara sexobjekt och andlig om man ska tro det intervjun i Arbetarbladet skvallrade om. Visst, det borde fungera. Men vad säger hon till de tioåriga fans hon har?
Hon säger att hon INTE vill vara förebild. Nä, det klart. Inte vill man väl på sitt samvete ha tusentals unga tjejer som springer omkring med stringtrosor på sina byxor eller har en lång, gul orm runt halsen. Det vore ju för knepigt.
Faktum är dock att hon är en förebild för många unga tjejer.

Flertalet unga tjejer sminkar sig som henne, lockar håret som henne, kråmar sig som henne, köper kläder som i bästa mån liknar hennes etcetera. De vill vara Britney. Varför? Jo, för de vill vara omtyckta, rika och kända. Framförallt omtyckta.

Då blir jag jävligt förbannad. Och ledsen. Till en början blir jag enormt hatisk mot Britney och den sjuka bransch hon arbetar i, men med lite eftertanke ändrar min ilska riktning. Den går istället mot föräldrarna.

Jamen, dessa förvirrade tioåringar. Var är föräldrarna i deras liv?

Såvitt jag vet är man inte stormrik i denna ålder utan det är föräldrarna som sköter ekonomin, det vill säga: klädköp, skivköp, tidningsköp etcetera. Föräldrarna har dessutom ansvar för hur deras söner/döttrar mår. DE ska se till att barnen känner sig omtyckta. Inte en sjuk kommersiell musikshowbransch. Och jag vill påstå att föräldrar som köper stringtrosor till döttrar i tioårsåldern medverkar till att minska deras valmöjligheter.

Vill en kvinna ha stringtrosor ska hon SJÄLV köpa dem. Ingen ska göra det åt henne. Vill en kvinna kråma sig på scen ska hon göra det för att HON vill det för sin EGEN skull. Inte för att vinna popularitet hos ANDRA.

Å det är det jag vill komma åt. Musikshowbranschen påverkar kvinnor att vilja vara sexiga, någon annan, mer glamourös. Dessutom på ett visst sätt. Ofta då naket och urringat. Det blir så fel.

Vill en kvinna ha på sig en extremt urringad tröja så ska hon ha det, för SIN skull, inte för att hon tror att hon måste. Britney har tidigare sagt att "alla tjejer vill väl vara sexiga". Håller med henne till en viss del, men att vara sexig behöver inte innebära att man är halvnaken, lippglossad och kanonbrun.

Jag har många, många gånger funderat på hur man ska komma åt detta problem. Och på sistone har som sagt min ilska mot den så kallade musikbranschen lugnat ner sig. Den har istället börja riktats mot de som tillåter sina barn bli påverkade av den.

Det är trots allt inte enbart Britneys fel att tioåringar vill se ut som hon. Klart, hon skapar en bild av hur en lycklig och omtyckt tonåring bör gå till väga för att nå höga höjder och vinna popularitet. Men hon tvingar ingen in i den rollen.

Däremot tvingar hon föräldrar att i mycket, mycket större utsträckning bry sig om sina barn och ge dem kärlek, kärlek och återigen kärlek som förhoppningsvis leder till trygghet och mod att våga välja själv.

För övrigt är Britney en duktig showartist som vet vad hon pysslar med. Spex och show.

Vad hon konstigt nog inte verkar veta är att hon har makt över tusentals unga tjejers "världar". Vore jag Britney skulle jag fortsätta dansa och sjunga, men med kläder på och en något mer avslappnad stil. Hon skulle kunna underlätta för så många tjejer om hon bara var helt ordinary. Tyvärr kanske vi inte skulle få se skymten av henne då. Inte på MTV i alla fall.

För även om föräldrarna har det största ansvaret så är hon en yttre faktor vars makt är enormt stor.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2001 10:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: