sourze.se

Muhammad Attas testamente

En martyr eller en psykopat?

Muhammad Atta är namnet på den pilot som misstänks ha styrt boeingen in i det första WCT-tornet. Atta växte upp i ett överklasshem. Långt från dom fattiga, jävliga förhållanden man kan ledas att tro när man ser hans livsverk. Han studerade under många år, både i Europa och i USA. Lärde sig det han behövde veta för att hantera ett kommersiellt flygplan. Hans cell om den tillhör nätverket runt Al-Qaida låter jag vara osagt innehöll en grupp ganska unga män, dom flesta från samma förhållanden som Atta. Bemedlade, beresta och belästa.

Ansiktet på en terrorist visar sig alltså vara helt nytt. Den klassiska bilden av män som under österns stekande sol växer upp i en hjärntvättande miljö, med vapenlära som enda utbildning tillhör gårdagen. Det är inte längre den skäggige, turbanförsedde mannen i klänning man ska leta efter. "Bergsgetterna" är utbytta mot moderna män som inte fick hatet med modersmjölken alla gånger. Det är en helt ny typ av martyrer som likt profeter om jag nu får vara så hädisk uppenbarar sig inför allas häpna ögon.

En troende muslim nyttjar inte alkohol. Det gjorde
Atta och hans vänner.

Sista natten med gänget, är Atta och cellkompisarna ute och gör stan. Dom dricker sig berusade, går på strippklubb och bråkar till sist om notan. Atta blir förbannad och slänger upp hundradollarsedlar på bardisken. Han är ingen fattig arabjävel som inte kan betala för sig. Sen drar dom. Vart är lite osäkert, men resten vet man.

Nu har Attas sista vilja och testamente publicerats. Det som slår en omgående är hur motsägelsefullt det är. Lika motsägelsefullt som att han, en djupt troende muslim, söp sig knökfull. Jag har tagit mig friheten att välja ut några av hans punkter och även fundera lite runt dom.

1. "De som lägger mitt lik på en bår ska vara goda muslimer, för det hjälper mig att komma närmare Gud och hans förlåtelse."

Hur många av NY:s grävmaskiner är överhuvudtaget troende? Han måste väl ändå ha förstått att han inte skulle ramla hel ner.

2. "De som lägger mitt lik på bår ska sluta mina ögon och be, att jag uppstår till himmelen, de ska ge mig nya kläder och inte lämna mig i de som jag dog i."

Att hjälparbetaren som hittar en del av Attas kropp skulle sluta ögonen och be för honom, är nog tyvärr uteslutet. Sen är klädfrågan lite knepig. Eftersom han numer består av hundratals fragment blir det svårt att hitta en ny kostym.

5 och 11. "Varken gravida kvinnor eller orena personer ska ta avsked från mig - det vill jag inte. Kvinnor ska varken vara närvarande vid begravningen eller vid min grav senare."

Trubbel big time! Atta gillade inte kvinnor. En av martyrens bästa belöningar är att han får inte mindre än 72 av dom vackraste oskulderna i paradiset. Hur kunde han ens vilja komma dit om han hela tiden måste försöka hålla 72 kvinnor på behörigt avstånd?

Kontentan är att skepnaden fått en till nyans. Eller har den verkligen det? Djupt troende fundamentalister glider runt i västvärldens dekadens. Går på strippklubbar och super huvudet av sig. Alla djävulens frestelser faller dom för. Det är lika inkonsekvent som Attas testamente. Kanske är det så att det är psykopater som helt enkelt hittat sin nisch. Hade dom bott i väst hade dom under förevändning av taskigt bemötande gått in på sin gamla arbetsplats med en k-pist. I öst sällar dom sig i celler, tar flygcert och låter det heliga kriget legitimera.

... bara en tanke.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2001 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: