sourze.se

United States of Assholes

Vad gör man när "världens största demokrati" inget annat gör än att förtrycka omvärlden på olika sätt. Vad händer när galningar som fått nog slår tillbaka?
Kan en apa bli president?

Det finns en supermakt i vår värld som inget annat gjort sedan början av 1900-talet än att terrorisera den övriga världen. För drygt tre veckor sedan fick landet smaka på sin egen medicin. En avskyvärd attack där många oskyldiga människor dog.

Hur många människor har dött till följd av USA:s utrikespolitik, eller snarare brist på utrikespolitik?
Miljoner och åter miljoner människor. De flesta fullständigt oskyldiga och civila i den rätta bemärkelsen.
För visst sörjer jag alla de brandmän, poliser, städare, sekreterare, kökspersonal, flygpassagerare och andra människor som dog i attacken. Men alla var inte civila. De flesta var med om bidra till vår härskande världsordning. Där pengar styr och majoriteten av världens befolkning lider ofattbart.

I en intervju med Madeleine Albright frågade reportern om det var värt det att flera tusentals barn årligen dör i Irak till följd av sanktionerna mot landet. Då svarade hon kort och kyligt. Ja, det är det.

Amerika har gett oss Mc Donalds, KFC, Stentvättade jeans och läskeblask.

Amerika har gett världen det största beviset på att en "diktatur" med ett tvåpartisystem helt fritt och i skenet av "världens största demokrati" kan terrorisera och göra lite vad dom vill med omvärlden. I alla konflikter där USA ser egenintresse har de ingripit och i 9 fall av 10 helt felaktigt.

· USA stödde indirekt Pinochet i militärkuppen mot den folkvalde socialisten Alliende

· USA bombade sönder ett land som delvis var styrt av en kommunistisk ledare vid namn Ho-Chi-Minh

· USA "räddade" omvärlden från Iraks förtryck av Kuwait men kanske var de mer intresserade av olja och efter Gulfkriget gick Kuwait helt sonika in och betalade av landets jättelika statsskuld.

· USA pumpar in miljontals kronor i plan Colombia som utåt sett är en antidrog-plan men som i praktiken går ut på att finansiera vapen till regeringsstyrkorna så de kan mörda och förtrycka landets socialister.

· USA har konsekvent bojkottat och sanktionerat Kuba vilket lett till att landet lider av en väldig fattigdom, men de har trots det samlat in pengar till USA:s hemlösa som Amerika givetvis inte tog emot.

· USA har bombat Serbien i Natos namn och dödat ett antal oskyldiga människor även där.

· USA skickar ofantliga summor pengar till Turkiet och Israel som är världens 2:a och 3:e största krigsmakter.

· USA stödjer indirekt Israels och Turkiets apartheid-politik mot palestinierna respektive kurderna.

· USA förtrycker och mördar sin egen befolkning genom dödsstraff och har avrättat över 30 oskyldiga personer.

Listan kan göras oändligt mycket längre. Det mest skrämmande är ändå "Wag the dog"-effekten som praktiserats av både Bush senior och mannen med cigarrerna. När Lewinsky-affären blev lite väl mycket gick Clinton ut med att nu måste vi bomba lite terrorister och annat smått och gott i Sudan. Bush hamnade i problem och började Gulfkriget som gjorde stormakten till nutida hjältar.

Nu har den yngre "förmågan" blivit vald till världspolischef och det genom en skandalöst val i "världens största demokrati".

Att jänkarna väljer George junior till president måste snarare tyda på att landet besitter världens mest korkade befolkning eller den mest lurade kanske.

Bush-syndrom som jag väljer att kalla det visar på att vem som helst kan bli världens mäktigaste man om han/hon har stålar, tur och de rätta kontakterna.

Att en president som tror att Nigeria är en kontinent och som säger att "dom som inte tror att jag klarar av att bli president underdriver" väljs är otäckt. Jag blir mörkrädd.
För vad händer om Bush nu verkligen hamnar i en ännu större röra därhemma. Vilket u-land ska då få betala för att världens dummaste befolkning ska enas och rikta sina ögon bort från de verkliga problemen?

Nej, jag förstår varför sådant som hände i New York och Washington sker. Till sist reser sig de som fått mest skit och sparkar tillbaka. Handlingen i sig är lika avskyvärd som alla våldtäkter USA begått utomlands.

Men jag förstår inte denna hetsjakt på terrorister som nu inleds, när de verkliga terroristerna och mördarna sitter i senaten eller i Pentagon och leker poliser.


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2001 13:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: