sourze.se
Artikelbild

Feminism, manshat eller jämlikhet 1

Där gör sig många av dagens feminister dumma.

Yrkeslivet är ett område där konkreta orättvisor måste utplånas. Det som framkommit nu i dagarna, att löneskillnaderna ökar igen, är oförlåtligt, speciellt när det sker bland våra styrande. Lika lön för lika arbete måste vara målet och vi får inte sluta kämpa för det.

Men där gör sig många av dagens feminister dumma. Någonstans så glöms det bort "för lika arbete" och så svärs det vitt och brett över att kvinnor tjänar mindre rent generellt. Det är ju ett argument som egentligen aldrig borde föras fram på grund av sin totala dumhet.

Pratar man inte om lika arbete ska man inte jämföra löner. Då blir det lika dumt som den ingenjörsutbildade rörmokaren som svär över att hans skolkamrater tjänar mer som ingenjörer än vad han gör som rörpulare. Det gäller även om det är en rörmokarinna.

Nummer två av mina påståenden är att tjatet om att kvinnliga chefer är underrepresenterade är dåligt genomtänkt, men det är enbart ett påstående från min sidainga dokumenterade fakta här inte.

Det kan inte finnas lika många medelålders kvinnor som män som är kvalificerade för chefsjobb inom till exempel industri. Dels så dras vi med effekterna av yrkesval gjorda för 20-30 år sen, när könsrollerna var betydligt mer gammaldags, plus att vi på grund av uppväxtmiljö inte kan kliva rakt ur den obalansen på en generation nu när vi 70-talister börjar klättra i karriären. Chef blir man inte som 20-åring.

Samtidigt så blir det fler och fler kvinnor inom industrin och fler män inom offentlig sektor, men det kommer inte ske över en natt oavsett hur mycket studenttjejer skriker. Det jag menar är att eftersom våra föräldrar gjort det och vi fortfarande till viss del väljer yrke utifrån könsroller så kan det inte finnas lika många tjejer som är kvalificerade för en styrelsepost inom till exempel Volvo som män. Det borde vara statistiskt omöjligt!

Att kvotera till exempel styrelseposter utifrån könstillhörighet istället för att tillsätta utifrån kvalifikationer vore lika företagarvänligt som att tända eld på deras lager en gång per år. Kan man däremot klart och tydligt visa på gubbvälde som orsak till att en man väljs framför en kvinna så är det däremot en annan femma.

Men förutsättningarna för den typen av felaktigheter borde fortlöpande förändras till det bättre eftersom vårt samhälle, visserligen vingligt och osäkert, men ändå, faktiskt går mot en jämlikare framtid. Förutsatt att vi fortsätter kämpa för det.

Så långt är jag överens och oense med aggressiva feminister på ett ganska konkret och enkelt sätt. Det är i vardagen som gränserna suddas ut och allt blir väldigt svårdefinierat.

Däremot väntar jag fortfarande på att det i media en dag ska göras ett reportage om en tjej som är förbannad för att det är svårt att bli pappersbruks-arbetare på grund av att hon inte har pickadoll mellan bena. Av någon anledning hörs alltid bara arga tjejers stridstjut när det gäller glamourösa och flashiga jobb. Aldrig nämns kvinnor rätt till manliga skitjobb istället för de kvinnliga.

Skitjobben är inte reserverade för förtryckta tjejer, det är bara det att manliga skitjobb ser annorlunda ut än kvinnliga. Knegare kommer alltid behövas, män som kvinnor.


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2001 10:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: