sourze.se
Artikelbild

Toppkompetens versus snoppkompetens

Det är för jävligt att vi tillämpar kvotering. Utan att någon har fattat uttryckligt beslut om det så kvoterar vi hela tiden.

Män kvoteras in till välbetalda jobb och maktpositioner. Bara för att de är män. Hela tiden.

Det är inte rimligt.

Bilder och förväntningar påverkar vårt medvetande - vad vi anser vara självklart - och därmed vårt beteende. Professorer har skägg och väderpresentatörer på kommersiella TV-kanaler har långt blont hår. Det
påverkar förstås vilka val vi gör när vi funderar på vad vi ska hålla på med, och det påverkar hur vi behandlar varandra. Kvotering leder till att bilderna förändras. Om man inte har några kvinnliga föreläsare så likställer man föreläsande med manlighet. Har man kvinnliga föreläsare också blir det annorlunda.

I grund och botten är det förstås frågan om makt. Makt är inget man får, utan något man tar. Man kan inte vänta sig att män som grupp av allmän människokärlek överlämnar makt till kvinnor som grupp.

Det blir tydligast inom det så kallade näringslivet. Där finns makt som är undanlyft från demokratiskt beslutsfattande. Där är också könssegregeringen och diskrimingeringen smärtsamt tydlig. Antalet kvinnliga verkställande direktörer i börsnoterade bolag är färre än antalet direktörer som heter Göran i förnamn. Det brukar sägas att kompetens ska avgöra om man får en befattning. Den ohyggligt skeva könsfördelningen när det gäller chefer i stora bolag visar just att det INTE är kompetensen som styr. Den viktigaste kompetensen för höga chefer verkar ju vara att kunna pissa stående. Kvotering är ett sätt att lyfta fram individuell kompetens. Att bryta lite av den oerhörda diskrimineringen som gör att män konsekvent och systematiskt går före kvinnor.

När man väl inför kvotering blir det alltid pinsamt tydligt att allt snack om att det inte fanns tillräckligt många "kompetenta" kvinnor för det ena eller andra var just snack. Män väljer män. Och kvinnor väljer också män.
Det är så vårt samhälle är ordnat, men det behöver inte vara så. Målet är att kön ska vara ointressant för hur man behandlas som människa. Beslutad kvotering är ett medel bland många.

En massa andra problem kommer att kvarstå och nya kommer att uppstå. Det är dock inget skäl för att fortsätta kvotera in män bara för att de är män.


Om författaren

Författare:
Ali Esbati

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2001 11:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: