sourze.se

Restips - Paris och Disneyworld

Chaunteloup är en mindre by några mil utanför Paris och tjugo minuters bilresa från Disney World.

Under en femdagarsresa bodde jag där och provade på både Disneys nöjespark, Paris trafikkaos i innerstan, dess tunnelbanesystem och mycket annat.

Paris, Europas kanske mest kärleksomspunna stad, gav mina ögon ett första intryck av en stad fylld med trafikkaos när jag lämnade tunnelbanetåget och plötsligt stod intill triumfbågen. På några platser i den enorma staden kunde jag hitta det där vackra, men annars bestod allt bara av storstadskaos med en trafik som tror de får köra och parkera som de vill. Intill ett stort militärt museum går en vacker bro över kanalen som bryter sig rakt igenom hela Paris. Stående på denna välutsmyckade bro, med flera guldstatyer på höga pelare och snirkliga mönster liknande sockerglasyr, och titta ut över staden med Eiffeltornet i horisonten. Det fick mig att tro på att det kanske är något extra romantiskt med Paris ändå.

Mängder av järnstänger satta som i ett spindelväv och uppbyggt till ett mäktigt monument bildar Eiffeltornet. Jag tog aldrig hissen upp eftersom det hade krävt flera timmar av köande, men attraktionsvärdet var ändå högt att bara stå där och kunna lägga sin hand på den kända stålkonstruktionen. Under den över en mil långa promenaden i staden Paris besöktes också
Louvren, Mona Lisas hem bland mängder av andra konstföremål. Flera stora byggnader bildade en ring runt en fyrkantig öppen plats i mitten, och genom en trekantig glaskupol i mitten låg entrén. Hela stan är fylld av kultur och minnesmärken. Nya konstföremål och vackra utsmyckade byggnader avlöser hela tiden varandra. Gränder och innegårdar som får det att pirra lite i maggropen, och en liten fransk godisbutik som bland annat sålde mumsig choklad, tillhör detaljer jag kommer att minnas.

Chaunteloup, som på franska betyder varg, är en liten by på landet några mil utanför Paris. Byn består av ett tretiotal villor, en liten affär, bageri, kyrka, skola, hårfrisör och byns lilla lokala pubb. Allt omringat av flera kilometer åkermark ligger denna by likt en ö mitt bland alla åkrar. Busstrafiken från och till byn är dålig, så för att ta sig därifrån krävdes taxi till Disneyland där en större buss och tunnelbanestation ligger.

Chaunteloup är en liten håla, men samtidigt lugn och mysig för den som inte vill trängas och bo i de stora hotellen intill Disneys nöjespark. Byns lokala pub är verkligen ett guldkorn och ett besök här rekommenderas varmt.
Lokalen är liten och trång med flera inklämda bord och stolar. Bakom bardisken står en äldre man tillsammans med sin kraftiga fru i samma ålder. I publokalen strövade två slitna hundar runt och den ena kliade sin päls då och då, samtidigt som en mörkklädd man i baren tog en klunk av sitt rödvinsglas och sög lite på sin cigarill. Intill bardisken, nere på golvet, lång ett tjockt lager av aska och cigarettfimpar. Hygienen här kändes alltså lite halvdan, men kvalitén på puben visade sig efter en stund vara den bästa. Av en kostnad som närapå var gratis beställde jag och mitt sällskap varsin baguett. Ett mjukt, varmt och nybakat bröd på nästan en meter på längden och fylld med färska, stort skurna, Camenbert-ostskivor, något godare än detta får man leta efter. Till detta serverades ett franskt rött vin, och så fort glaset började bli tomt erbjöds man påfyllning. Paret som ägde pubben och de övriga gästerna kunde närapå ingen engelska alls. Vi kunde heller ingen franska men på något märkligt sätt började vi ändå konversera. Pubben blev vårt stamställe och vi besökte dem nästan varje dag. Detta blev verkligen ett minne för livet och den mycket speciella konversationen gav några intressanta inblickar i vardagen för en fransman från landsbygden.


Disneyland i Paris

Karuseller i massor och Disneyfigurer överallt, man förflyttas till en helt annan värld när man betalat den ganska dyra entréavgiften och går in på nöjesparken. Men när entréavgiften är betald är sedan alla attraktioner gratis och man får åka hur många gånger man vill. Här finns tre större berg- och dalbanor, en helt i mörker, men annars är de flesta åkattraktioner förhållandevis snälla och barnvänliga. Ofta får man sätta sig i någon sorts farkost och flyga, som Peter Pan, åka i vattnet på sjörövaräventyr med Kapten Krok eller åka runt på en bana som i exempelvis spökslottet med 999 spöken och andra otäcka figurer. Effektfulla attraktioner som "Älskling jag krympte publiken" och en åktur med Stjärnornas krigs rymdskepp var uppbyggda med stora filmdukar med bland annat 3D-effekter likt Stockholms Cosmonova. Flera lugna och lite småmysiga karuseller hittade man också, attraktioner som får mig att tänka på Gröna Lunds kärlekstunnel med dockteatrar i olika teman. Några teaterföreställningar har de också. Jag såg en musikalisk och akrobatisk show med Tarzan, men fler Disneypersonligheter som till exempel Nalle Puh finns också. Föreställningarna spelas olika dagar under olika tider, så titta i programbladen i god tid så du inte missar dem.

Utanför Disneyland finns flera stora hotellkomplex. Här finns också Disney Village, en "stad" fylld av restauranger och olika souveniraffärer. De enormt stora butikernas utbud av Disneyprylar gjorde att man blev yr, men restaurangerna var fräcka med olika teman. Här kunde du äta lunch ute i djungeln, ta eftermiddags kaffe på en Elvisinspirerat café, äta middag på Planet Hollywood och avslutningsvis ta en öl på en vilda western-pub innan man gick till utomhusscenen för att lyssna på, och dansa till något liveband eller en discjockey. I Disney Village hittade man också en stor biograf med femton salonger och en Buffalo Bill show. Tillsammans med mat, dryck och en cowboyhatt som ingick i priset, bjöds där på en skjutglad underhållning bland cowboys, indianer, hästar och bufflar. Maten var cowboyinspirerad med chili con carne till förrätt och köttbit, kycklingbit, majskolv, oskalad potatis, serverad i en stekpanna som huvudrätt.


Handikappvänligheten

Jämför man Disneyland i Paris med den betydligt större nöjesparken i Florida så är Florida några betygskalor starkare än Paris. Men för den delen är Disneyland i Paris inga problem, och kan man stå lite och få lite lyfthjälp kan en rullstolsburen lätt åka alla attraktioner. En speciellt utformat handikappbroschyr som du får vid entrén visar sig vägen, och har du med dig ett läkarintyg på ditt handikapp och visar upp det i biljettluckan får du ett reducerat entrépris.

Nära entrén finns en servisanläggning för exempelvis rullstolar och andra hjälpmedel. Dit ska man gå det första man gör för att kvittera ut det "blåa pappret" en försäkringsgrej. Detta vill sedan alla karusellansvariga runt om i parken se innan du får åka. Du måste ange namn, och några andra uppgifter samt skriva på för att nöjesparken ska "tordas" låta dig åka någon
av karusellerna.

Utanför Disneyland, i Disney Village, fanns inga som helst problem att komma fram. Visst var det lite trångt mellan bord och stolar på några restauranger ibland, och visst var det mycket folk och prylar i souvenirbutikerna. Men några problem att komma fram var det aldrig. Buffalo Bill-showen är också helt prickfri med speciella rullstolsplatser och hiss.

Att åka tunnelbanetåg i Paris är inga problem, men jag ska ärligt berätta att jag endast åkte med den största tåglinjen från Disneyland till triumfbågen och därefter från Paris vackra operabyggnad och tillbaka till nöjesparken. Storstadstrafiken är hektiskt i innerstan, och ibland träffar man på höga trottoarkanter, trots att de flesta är nedsänkta. Man kan enkelt sammanfatta Paris med att om du klarar en promenad i Stockholm då fixar du enkelt Paris.

Hotell Chaunteloup där jag bodde hade inga handikappanpassade rum, men flera riktigt rymliga rum låg på markplan där även restaurangen, receptionen och hotellets bar låg. Hotellet hade även hiss så några problem med hotellvistelsen kunde jag inte hitta. Byn Chaunteloup där hotellet låg hade onödigt höga trottoarkanter, men vid övergångsställena var den nedsänkt och
till byns lilla affär och pub fanns inga entrétrappor.


© Lars-Göran Wadén
Länk: come.to


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 26 sep 2001 10:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: