sourze.se

Dom har vinklat mig fel!

"Jag är inte sån i verkligheten." Vilken verklighet?

Dokusåpans vara eller icke vara är ganska orelevant. Antalet växer oavbrutet, så visst finns det en marknad. Huruvida underhållningsvärdet är lågt eller högt kan jag bara lämna till majoriteten av tittarna att avgöra, men det är en sak som stör mig, mycket.

Det började redan när dokusåpans moder "Robinson" hade premiär, nu för ganska många år sen. Ola om nån minns honom gick ut i pressen och grät att han blivit felaktigt vinklad. Begreppet som skakar alla dokusåpor var fött!

Hade då kameran filmat hans vänstra profil trots att hans högra är mycket snyggare? Nej. Han hade blivit orättvist redigerad. Bara hans sämre sidor fick utrymme på bästa sändningstid.

Då kände jag lite sympati för stackars Ola som fått skit fast han nog var en fin och snäll kille innerst inne. Men efter lika många dokus som år, ställer man sig frågan; vilka preferenser använder sig TV-bolagen av när dom söker deltagare? Söker dom speciellt efter naiva individer som inte förstår förutsättningarna, för varenda gång är det samma klagolåt.

Robinson-Linda säger: "Mitt liv har blivit ett helvete", Medusa-Patricia säger: "Jag blir kallad bitch ute på stan", Harem-Erika säger: "Dom har inte gett mig en rättvis bild!" Ja, hon uttalade sig i dagens tidning efter ha sett första avsnittet. Det har till och med gått så långt att ett par i den amerikanska versionen av Tempation island nu stämmer bolaget. "Vi har blivit vinklade som hårdhjärtade skitstövlar".

Naturligtvis! Klart att bolagen klipper och klistrar som dom vill. Deltagarna har sålt sina åsikter och sin självbestämmanderätt den sekund dom stiger in i såpans värld. Meningar tagna ur sitt sammanhang klipps skickligt ihop tills den egentliga grundtanken bakom är försvunnen. Dom är en produkt som ska säljas. Det etiska i det kan stötas och blötas hur mycket som helst, men faktum kvarstår; Det är försent att gråta efteråt.

Timmarna i rampljuset renderade säkert en och annan premiärbiljett, men det hade varit billigare att köpa en för dyra pengar.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 26 sep 2001 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: