sourze.se

Impact USA

The Earth is Burning. Vad gör USA nu?

Kalla mig paranoid, men jag tänker ett enda ord när jag ser förrödelsen spelas upp på TV, och det är inte "terrorism" jag tänker; det är "häxjakt". Jag har goda vänner i USA och även om ingen skadades idag så är jag rädd för deras skull.

Ni vet säkert alla redan vad som hänt, men jag upprepar för säkerhets skull vad jag hört nu:

- Två trafikflygplan har crashats, ett in i varje World Trade Center-torn, New York. 50 000 personer jobbar i World Trade Center. Båda tornen har kollapsat.

- Ett trafikflygplan har krashats in i Pentagon, Washington och delar av byggnaden har kollapsat. USAs militära ledningscentral står i brand.

- Ett trafikflygplan har kraschats i Somerset County nära Pittsburgh, Pennsylvania.

- Ingen grupp har identifierats som ansvariga för dådet, även om några grupper har försökt ta på sig ansvaret hittils. Någon grupp inkluderade "palestinian" i sitt namn.

- Huvudmisstänkt efter 6 dagar är Osama Bin Laden med stöd av Talibanerna i Afghanistan.

Nu blir detta ingen vetenskaplig rapport, det är jag för upprörd för, men det känns som att Bush är en av de sämsta möjliga presidenterna för att möta ett sådant här angrepp. Bush förstår våld, och Bush förstår hämnd, det är min uppfattning av honom hittills. Jag hoppas att jag har fel.

Det kan bli krig. Fienden kan vara ogripbar, inget speciellt land att bomba - en favorit vad det gäller amerikansk problemlösning - utan snarare en grupp sammansatt av några av USA:s fiender. Hur Bush kommer att försöka lösa situationen i så fall återstår att se, men jag tror inte att det blir med någon vidare urskiljning.

Mest rädd är jag för häxjakten. Personer i USA, och kanske USA som helhet, kommer att bli mer misstänksamma. Alla människor som sticker ut, som skiljer sig från mängden, som erkänner sig vara socialister eller som har rötter i Mellanöstern, kommer att pekas ut, mobbas, anfallas, mördas. Det är vad jag fruktar.

Om det beteendet sprider sig och blir USA:s eget beteende jämtemot andra länder blir slutresultatet av denna attack på USA ungefär som att peta på en galen hund med pinnar, man har väckt det sovande monstret.

Attacken mot USA var välplanerad, samordnad och effektiv. Vi kanske inte känner till de ansvariga eller deras syften även om teorierna haglar, men en av teorierna är att en grupp från Mellanöstern försöker dra uppmärksamhet till situationen där. Detta verkar överhuvud taget inte logiskt. Vilken sorts uppmärksamhet kommer USA att rikta dit i så fall? Kommer USA:s befolkning, kommer Bush själv att nöja sig med att lösa Mellanösterns problem som svar på terroristattacken?

Den som tror på konspirationsteorier kan skapa ännu fler scenarion. Detta kan vara israeler som försöker få palestinierna att se ut som terroister, det kan vara precis tvärt om. Det kan vara orkestrerat av Pentagon för att skapa opinion mot vilket mål de än väljer. Det kan vara en grupp av människor som vill skapa anarki, krossa kapitalismen, vad som helst... Jag tänker Fight Club men jag tror inte på någon av dessa konspirationsteorier.

I samma ådra som konspirationsteorierna kan man finna att det idag är den den elfte september. Enligt det amerikanska sättet att skriva dagens datum blir det 9/11, eller 911, det amerikanska larmnumret. Jag har också fått höra att det idag är en årsdag för ett fredsavtal mellan Israel och Palestina vid Camp David.


Jag vill ursäkta bristen på någon genogående linje bakom det jag säger... det är svårt för mig att sammanfatta vad jag tycker och svårt för mig att förklara varför jag tror vad jag tror. Nu har jag åtminstone uttalat mina tankar, även om takten blev mer staccato än pianissimo.

Förhoppningsvis är jag bara paranoid.


Om författaren

Författare:
Per Edman

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2001 14:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: