sourze.se

Den ekonomiska inkvisitionen

Anledningen till att ordet amatör fått en sådan negativ laddning är enkel. När människor fräser "amatör" negativt så är det ordet för deras egen negativitet.

Ordet amatör betyder nämligen "person, som med förkärlek omfattar en viss konst o.d. utan att syssla med dess praktiska utöfning;". Kortfattat: Någon som gör det för att han tycker att det är kul.

Innan säsongen startade så kunde vi läsa att Elfsborgs klubbdirektör gjorde sitt arbete ideellt. Amatörmässigt alltså och jag vågar lova att han känner kärlek till sin klubb. Han att han tycker att sitt arbete är kul. Det var i Aftonbladets allsvenska bilaga man kunde se honom stå där som ett vettigt alternativ till SVFFs Hellströmer, Åslund och Lennart Johansson poserade i kostym på en knakande bänk.

Därefter skedde missen med registreringen av en spelare. UEFA och SVFF mobiliserade i ett nafs ett helt gäng vasaller och utdelade straff. ÖSK gjorde en liknande tabbe med tre islänningar och "Kubi" på plan samtidigt och bröt därför mot regeln om max tre icke-EU spelare. Detta var fem år sedan. Det skedde i UEFA cupens kval och ÖSK fick resultatet emot sig.

Någon straffpåföljd i Allsvenskan eller Resultat lotto med Lars "loket" Lagrell blev det inte. Detta eftersom det då i Allsvenskan var tillåtet med 4 icke EU-spelare och skulle enligt SVFF vara okej även I Uefa-cupen. Det hävdar i alla fall dåvarande tränaren Sven Dala Dahlqvist när jag pratar med honom.

Därefter kunde man läsa att Anders Svenssons övergång till Southampton lämnat klubben med en liten summa pengar. Ej heller hade inte provisionssumman till Svenssons moderklubb betalats korrekt. Låt mig här klargöra att detta inte handlar om Elfsborg och inte om deras klubbdirektör.

På fem år har det hänt mycket. Fotbollen i Stockholm är i "hausse" och det verkar vara den enda konjunktur som står sig. Löner och transfersummor har mer än dubblats. Diskussioner om superligor där endast lag med stora plånböcker och fina meriter skall ha tillträde har förts. De ekonomiska kraven blir högre men dessa krav gäller inte UEFAs G8 klubb. Hur kommer det sig att Real Madrid tillåts husera fritt när klubbens vars skuldsaldo - ända tills helt nyligen - otsvarade det som en del mindre länder i Afrika dras med? När laget slutade utanför cupspel i den spanska ligan så ansåg UEFA att man på prov skulle kvotera in dom på "gamla meriter". Om Örebro straffas hårt för regeln om icke EU spelare vad borde förbunden då inte göra med Lazio som förra året vann Serie A efter att ha brutit mot samma regel I tjugotalet matcher på grund av Verons förfalskade pass? Det hela är skilda tidpunkter och platser men en skillnad på klubb och klubb är tydlig.

Fotbollen blivit en miljard industri och den ekonomiska inkvisitionen dragit fram och rensat ut klubbar som varit konkursmässiga. Det verkar som om klubbar och då framförallt småklubbar som står på minus skall få tumskruvarna på sig direkt. Skuldtyngda Crystal Palace hade förra året aldrig hotats med Conference league som straff för att böckerna stod på minus. Inte om dom spelat i Premier Leauge, haft en fransk tränare och levererat spelare till Landslaget.

Det hela verkar märkligt eftersom det tar udden av viljan att satsa rejält. Satsningar kan ju gå snett. Många små och halvstora klubbar har velat nå de för storklubbar reserverade TV-pengarna men stupat halvvägs. Vågar vi handla stort och satsa friskt med risk för att hamna i ekonomiska problem och med det bannlysning till det lägre divisionerna?

Om amatör är att göra något för glädje så vågar jag lova att professionell går hand i hand med tråkigheten. Anledningen till det är just det stressiga, disciplin genomsyrade och kravfyllda helvetet vi kallar för Arbete. Det är inte orimligt att para ihop misstag och slarv med ideellt arbete. Detta för att just stress, disciplin, struktur och ordnüng inte har med ideellt arbete att göra.

Vi i Hammarby IF står inför ett val och en omröstning påtvingad av nämnda ekonomiska häxjakt. AEG har lagt ett bud på oss. Det kommer inga andra och nästa säsong så träder elitlicensen i fullgång då behöver böckerna stå på plus. AEG behövs. Inte bara för pengarna utan för att våra tänkta delägare kräver och vi behöver: Utveckling.

I fallet Elfsborg finns en läxa för oss bajare att lära. I en tid när det gäller att ha koll på kulor och papper så kan ett liknande misstag kosta oss dyrt. Vi behöver närma oss ett proffsigt tänkande, uppträdande och agerande utan att radera vårt kulturella arv eller transformera oss till IT-profiler som onanerar till overhead bilder och sprider floskler. Det misstag den gamla administrationen gjorde kan och får inte uppstå igen.

Ingen ny ordförande kommer att låna ut miljoner om vi blöder. Det hela får dock inte innebära att alla som vill visa vår älskade klubb sin samarbetsvilja och hjälpsamhet får svaret att det enda sättet att göra det är att köpa pajashattar i souvenirshoppen.

Det finns även lärdomar för SVFF/UEFA att dra. Man undrar man vad ett papper om Christian Lundström egentligen har att göra med poäng och målskillnad i Allsvenskan och om det inte är lite osportsligt att låta byråkratiska missar påverka sporten. Vad är det egentliga syftet med elitlicensen och det här djävla feodalstyret. Har ni glömt att ni behöver oss mer än vad vi behöver er?

*****************

Artikeln publicerades i senaste nummret av Södermalmstidningens bilaga. Nummret gavs ut i Lördags 15/9.
Artikeln publicerades även i Hammarby IFs matchprogram som utgavs under Matchen mot Elfsborg i Söndags 16/9


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2001 13:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: