sourze.se

Jämlikhet i klädaffären

- finns det?

Min garderob börjar skrika i brist på fräscha kläder och den behöver uppdateras. Jag tycker inte om att gå på stan och shoppa, som de flesta män i Sverige, men när vi väl gör det vill vi ha valfrihet. Jag gick in i ett antal klädaffärer och gick ett varv i affärerna, inte mer. "Nehepp, inget för mig" tänkte jag. Så höll det på.

Antigen är det kostymer eller kläder för 40 som finns på Brothers, var tog de snygga 60-tals brallorna vägen? Äsch, jag går in på JC, och där rös jag. Jag såg en tröja, som en gubbe normalt skulle ha på sig. I JC!? För ett par år sedan hade det varit omöjligt att den skulle hängas upp på hyllorna. Stickade tröjor där det står ett "P" ger man inte mycket för.

Om man inte är 40 och jobbar på kontor vill man ju ha andra kläder än strikta kläder på jobbet, jag är ju en student, och vill klä mig hur jag vill. Jag kan inte sy kläder, men det kan klädindustrin. Med lite list och mer valfrihet, så skulle vi killar nog gå ut mer och köpa fler kläder än det lilla som finns idag. Jag är en sån typ som inte vill lägga mig i ett fack när det gäller kläder och det måste folk förstå och speciellt klädindustrin. För jag tror inte heller att de vill lägga sig i ett fack och bli gråa varumärken.

Men varför syr dom ribbstickade tröjor lodrätt, när man kan lägga dom precis som alla slags målribbor gör; vågrätt, eller varför inte, lägga ett mönster, istället för att sy på samma sätt man gjort i alla tider, inte konstigt att man vänder i dörren ibland när man ser dom ligga framme. Har haft så många såna. Förstår ni, klädindustrin? Att folk tröttnar, i varje fall jag, på sånt.

Med lite fantasi och mer att välja på för män skulle få er i klädbranschen lite arbetsro för damdelen, som nu går på högvarv.

Gick förbi MQ, där manavdelningen var en våning, tjejernas två våningar. 2-1 till tjejerna alltså, men det är ju lika sant; kvinnor behöver två underkläder, vi män en. Men för det behöver det inte betyda att tjejer har 50 mer kläder än oss män.

Men det blir så, eftersom klädindustrin för män inte är så attraktiv för oss män. I dagens samhälle där det debatteras oerhört mycket om jämlikhet, så frågar jag mig; "Får inte männen mer i garderoben?", en liknelse med: "Får inte kvinnor mer i lön?"

Så, varför klagar tjejer egentligen, de har så oerhört mer att välja. Själv tvekade man mellan den stickade tröjan med P:et som svider som Svinto och den där gubbtröjan. Jag sket i det till slut och köpte ett par t-shirts. Det räcker ett tag till. Men jag kommer tillbaka, och vänder kanske i dörren, nästa gång går jag bara förbi och kikar in i fönstret. Nästanästa gång kanske jag går en sykurs. Och lägger ribborna som de ska.

Däremot förstår jag kvinnornas irritation över lönerna. Det är riktat mot både arbetsgivare och klädesindustrin;

Bollen är er.
Gör kvinnorna rikare, så de köper fler kläder hos er och mer kläder att välja på till oss män, och ni har en oslagbar marknad att underhålla.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 16 sep 2001 12:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: