sourze.se

Lyckopillrets framsida

Antidepressiv medicin kan hjälpa människor att fungera normalt.

Om man har ont i huvudet under en längre tid tar man i regel en huvudvärkstablett. Och om man har utslag som inte försvinner går man förmodligen till en läkare för att få recept på en salva. Därför är det förvånande att det är tabubelagt att äta antidepressiv medicin om man är deprimerad eller har ångest som inte går över.

Den typ av antidepressiv medicin som missvisande nog kallas lyckopiller diskuteras med jämna mellanrum i media. Ständigt konstateras att det är onaturligt att manipulera med sin kropp och sitt psyke och att man i stället ska ägna sig åt exempelvis yoga och andra fysiska aktiviteter för att stävja sitt psykiska illamående. Jag hävdar att detta är fel. Det kanske inte är naturligt att äta piller men det är inte heller naturligt att gå omkring och ständigt känna sig orolig. Är man redan deprimerad eller ångesttyngd är inte motion en tillräcklig lösning.

Jag har själv ätit preparatet Zoloft i två omgångar. Vid båda tillfällena led jag av vintermörkret och av andra, yttre faktorer som jag inte kunde påverka. Jag genomgick kriser, helt enkelt.

Det finns en vanföreställning att antidepressiva preparat skulle få människor att gå omkring och vara lyckliga hela tiden, men detta stämmer inte. Vad jag fann var i stället att medicinen tog bort den irrationella, överdrivna oron och hjälpte mig att fungera normalt. Jag kände lycka, ilska, irritation och andra känslor som min depression hindrat mig från att känna.

Medicinen tog fram mitt sanna jag.


Om författaren

Författare:
Eva Häggmark

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2001 15:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: