sourze.se

Kvinnor vet inte sin plats

Några osammanhängande tankar om KVINNOR och samhällets syn på ett kön.

När kvinnorna i Iran ska spela fotboll måste dom kicka med slöjan på. Nämn detta för en väninna och hon kommer garanterat att utbrista i en hel harrang fylld med avsmak om arabvärldens kvinnoförtryck.

För här, i den upplysta västvärlden, ser vi nämligen inte mellan fingrarna på den här typen av uppdelning mellan könen. Här strävar vi nämligen efter att alla ska bli jämlika.

I denna upplysta västvärld - där man kan springa ner på ICA butiken och köpa nakna, utfläkta kvinnor med mandomar uppkörda i alla hål, där man kan slumra in till bilderna av någons dotter som blir påsatt av ett helt gäng med grabbar, helt utan reklamavbrott - här är kvinnan en betydligt friare varelse.

Hon är ju till salu och är det nått som vi lärt oss,
efter några slumpartade A-ekonomi som stört vårt sit-com knarkande, så är det ju just det att all handel ska var fri..

I västvärlden är det mer kvinnoförnedrande med damer som spelar fotboll i slöja, än att använda kvinnokroppen som en handelsvara.

I västvärlden kritiserar man gärna en hel världsdels kvinnobild, samtidigt som man stöder en annan världsdels kvinnoförtryck när man behöver lite ögongodis när man ska pilla sig till sömns.

För båda dessa synsätt på kvinnan handlar om att måla upp en kvinnobild som ska passa in på det samhället som skapar bilderna. Inte låta kvinnan vara en fri och självständig individ. Vilken bild målar vi egentligen upp i här i den fria, sunda och oh så upplysta västvärlden?

Du kanske är smart och upplyst och tror att alla andra kvinnor ser igenom MTV:s och reklamens onda kvinnobilder, men fråga dom unga, dom som är matade med bilder - och nu menar jag dom unga, dom under femton, dom som verkligen är nästa generation.

Hur ska man vara som kvinna? Ställ den frågan till din dotter och be henne svara ärligt, inte så som hon förväntas svara, för är det nått dom har lärt sig så är det vad man ska tycka och hur man ska bete sig...

Frågan är i vilket samhälle man vill att ens egen dotter ska växa upp.

I en värld där den kollektiva normen stöps i TV med alla dom bilder som visas där dygnet runt, där den egna personligheten kläs i en Politiskt Korrekt Kostym
med färdiga formuleringar och slagord? Eller i en värld där kvinnan "vet sin plats" och får ta del av livet bakom tygsjok och gamla föreställningar som myntats ur en ännu äldre bok?

Jag vet inte. Jag ska nog inte sätta några barn till den här världen. Jorden är sur och förgiftad. Jag vet dock detta - Kvinnor är dom mest lurade på hela klotet.
Hur ni än väljer så blir ni blåsta.


Om författaren

Författare:
Christian Fira

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2001 17:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: