sourze.se

Är det fult att brinna för något

Vilka fritidssysselsättningar får kosta?

Är det fult att brinna för något? Får man inte ha ett passionerat intresse för något som kanske ligger något utanför de gängse ramarna? Måste man tycka om saker på ett för allmänhetens mått lagom sätt? Handlar allt om att tjäna pengar?

Varför denna irritation undrar ni nu, ok jag ska ge en utförlig förklaring.

Tidigt nittiotal, jag gillar extrem musik, företrädelsevis death/black metal subgenres av vad i allmänhetens ögon är "Hårdrock" eller som min far brukar säga "Galopperande hästar". Det står inget om mina favoritband i det vanliga tidningarna men sedan tidigare vet jag att det finns en hel undergroundrörelse och dess viktigaste forum är fanzines.

FANzine är alltså en publikation skriven av fans för fans, oftast om musik som ej spelas på radion, visas på tv eller skrivs om i större tidningar. Fanzines är företrädelsevis kopierade tidningar med liten upplaga som säljs till de närmast sörjande. Det verkar kul och jag bestämmer mig för att starta ett.

Tidigt -94 ser första numret av Punishment Zine sitt ljus. Kanske en något amatörmässig publikation men den hade hjärta och själ. Jag hade intervjuat mina favoritband och kände att detta var min grej.

Åren gick, nu är det 2001 och nummer åtta är nästan klart, men! Nu till kärnpunkten av detta inlägg. Oavsett hur många gånger jag försöker förklara förstår många fortfarande inte andledningen till att jag gör detta.

Att det skulle vara total dedikation, passion och kärlek till musiken jag skriver om skulle inte falla någon in utan frågorna jag fortfarande får är: "Tjänar du något på det?"
"Nej" säger jag då, "det går minus".

"Oh, vad fan håller du då på för? Kan du inte köra det seriösare med anställd personal och stor upplaga?"

Möjligtvis kan en del tycka att det blir något mer normalt när jag berättar att jag får mycket gratisskivor.
"Men du tjänar du ju något på det", brukar formuleringen lyda då. Detta verkar inte räknas som en hobby som alla andra.

Har jag missat något? Är grundsyftet med ett fritidsintresse att tjäna pengar? Är det inte hela meningen att det är kul och utvecklande för mig som individ? Är denna negativa inställning ensidigt riktad mot musikaliska aktiviteter?

Folk brukar väl inte tjäna pengar på sin hobby, den brukar väl ändå KOSTA pengar?

Tjänar folk som spelar korpfotboll pengar?
Är det gratis att hålla sig med raggarbil?
Är nya drag till fiskespöt gratis?
Är det fritt inträde till alla danstillställningar?

Jag är inte sportintresserad, tycker att fiske är bland de absolut tråkigaste sysselsättningar man kan ägna sig åt, tycker att bilar är något man tar sig från punkt A till B med och svingar mina lurviga endast i undantagsfall, men ändå. Jag förstår precis deras dedikation, jag fattar att de tycker att deras sysselsättning är i det närmsta hysteriskt kul så varför ska det vara så svårt att acceptera min?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2001 12:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: