sourze.se

Marsmänniskorna från Tjernobyl, årsklass 1986

När en fjortis öppnar munnen häpnar jag.

Denna text tillägnar jag Anna Sandberg, som tyckte att jag skulle skriva om fjortisarnas uppsprung. Alla namn och föreställningar har inte hänt i verkligheten. Allt är påhittat, jag försökte bara skapa en bild av dessa fjortisar.

När en fjortis öppnar munnen häpnar jag. Inte till den mån jag blir imponerad, nej, jag blir äcklad. Fjortisens ursprungliga planet kan tros vara Mars. Varför annars hade NASA upptäckt att nåt skumt försiggick på planeten?

Buffaloskor, smink med tre centimeters lager och en attityd som säger att man inte ska flytta sig för pensionärer på bussen eller på trottoaren. En trots som föräldrar blir gråhåriga av. Några skyller på Tjernobylkatastrofen 1986 eftersom då hände det grejer. Och nu är dessa fjortisar 14-15 år gamla, men man ska inte glömma att en fjortis är ingen ålder, utan en attityd. Alltså kan en fjortis vara arton och hålla på så.

Vad är syftet med att vara fjortis? Jo, att försöka synas, men misslyckas. Därför bär dom Buffaloskor för att synas. Det räcker inte heller, så de skaffar sig tre centimeter lager smink. Nehenej, det räcker inte. De höjer rösten. Då händer nåt. Folk i bussen vände sig om och ser irriterat på gänget längst bak som skrek "Neehej har DU också knullat Bengt-Arne?! Du är så jävla avloggad!", fast de tycker att det är coolt.

Bengt-Arne är deras "systemet-gubbe", den som langar till dom varje fredag, backar med mellanöl. Som fjortisarna dricker upp hos honom och sen ligger utspydda och däckade på nåns trädgård. Bengt-Arne jobbar som paketare på Ericsson, är 34 år och hade en flickvän, när han var 22. Hon var 14. Det har fortsatt i den stilen, men för att få tjejer har han börjat skjutsa dom, langa sprit till dom. Han får sig inget nyp annars. Han inbillar sig att de där tjejerna är mogna, att de trivs med livet. Att de skriker "Jag vill döööö" på festerna måste ju inte betyda nåt, tänker han.

Alltså är Bengt-Arne den som skjutsar fjortisarna mellan Mars och jorden. Fjortis-Lotta säger att Bengt-Arne är en idiot. En pedofil, som bara langar för den sakens skull. Hon skulle bryta med honom när hon ville, men det skulle ske när hon började på gymnasiet. Vem skulle hon köpa av annars?

"Pappa och mamma vet inte om det så klart", sa Lotta stolt.
"Fast pappa blir sur när jag snott hans ciggaretter ur vänstra fickan på hans skinnjacka. Fuck off! Han har väl fan pengar att röka upp, så har jag väl rätt att smoka upp lite clincos jag också!"

Men sanningen ligger i att dom bara röker upp sina liv och andras genom sin attityd och hållning till omgivningen. Hoppas bara att de lugnar ner sig innan de skaffar familj. Annars har Sverige snart anarki. Då har såna som Bengt-Arne det bra. Det är iallafall nåt.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2001 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: