sourze.se
Artikelbild

Washington DC nästa slagfält

29-30 september möts IMF och WTO i Washington DC. Mötet kommer att besökas av tiotusentals aktivister från dussintalet organisationer världen över.

För oss som inte kommer vara där blir det ett utmärkt tillfälle att öva på mediekritik. Kampen om sanningen har redan börjat. Polisen i Washinton DC säger i pressen att 100 000 demonstranter kommer att belägra staden.

Aktivistorganisationerna i sin tur säger att det är en överdriven siffra som polisen använder för att skrämma upp allmänheten och rättfärdiga de 30 miljoner dollar i skattemedel de får i anslag för att trygga säkerheten för ledarna av Internationella Valutafonden IMF och Världshandelsorganisationen WTO. 1,8 miljoner dollar går till att inhängna centrala Washington med ett tre meter högt staket.

Kommer slaget att ske med ord eller med batonger och stenar? Det finns en god chans att demonstrationerna blir fredliga protester där polisen och demonstranterna håller sig på varsin kant. Det finns också en god chans att demonstranterna inte nöjer sig med att traska omkring utanför staketet. Under protesterna i Quebec i april i år blev staketet en symbol för barriären mellan folket och ledarna. Det bespottades och förlöjligades av både demonstranter och stadens invånare. Att ta sig igenom staketet blev ett självändamål och en genombrytning gick inte att stoppa.

Under demonstrationerna mot IMF förra året, i Washington i april år 2000, arresterades 1 300 människor. De flesta var demonstranter, men många var journalister, turister och åskådare utan anknytning till demonstrationerna. Det skedde i stort sett ingen skadegörelse i staden, de arresterad blev gripna för att de befann sig på fel plats eller för att de korsat polislinjer. I domstolarna har anklagelserna utan undantag dömts vara ogrundade, ofta utan att försvaret behövt yttra sig. Av 1 300 arresterade människor har inte en enda dömts för brott.

I skenet av det är det inte lätt att veta på vilka grunder polisen kommer att göra gripanden i slutet av september. Det enda vi vet är att vare sig det förekommer våldsamheter eller inte kommer gripanden att ske. Men det går däremot att förutsäga element i den taktik polisen kommer att använda och hur de kommer att rapporteras av media.

Dagarna före toppmötet kommer centrala Washington att grundligt genomsökas av polisen. Staketet sätts upp, stadskärnan kommer att rensas ut och parkerade bilar kommer att forslas bort. Media kommer att rapportera det som självklara förberedelser medan det egentliga syftet är att måla upp en hotbild av demonstranterna.

Precis före demonstrationerna kommer polisen som i Quebec, Göteborg och Genoa göra tillslag mot lokaliteter där ledare för aktivistgrupper antas befinna sig. Då som nu kommer media att rapportera tillslagen som påföljder av misstanke om brott och att man lyckligt och väl upplöst beväpnade grupper som planerat att störa ordningen. Syftet är i själva verket att demoralisera demonstranterna och störa de organiserade protesterna redan innan de börjat.

Där trycket från demonstrationstågen blir som störst, kommer polisen att göra massgripanden av 100-500 personer på en gång. Media kanske beskriver de gripna som särskilt våldsamma grupperingar som deltar i tågen. Men det är en vanlig och i själva verket illegal taktik för att helt enkelt lätta på trycket. De som grips är vilka demonstranter som helst, såväl som åskådare och förbipasserande. De registreras och släpps några mil bort.

Slutligen, om demonstrationerna skulle leda till våldsamheter, kommer polisen rapportera att det inte är några demonstranter som bråkar. Det är huliganer och terrorister som är där enbart för att vandalisera och slåss. Media kommer debattera om yrkesdemonstranter som åker världen runt för att starta bråk. För det värsta hotet mot IMF och WTO är inte att skyltfönster blir sönderslagna. Eller att poliser blir skadade.

Det värsta som kan hända i de styrandes ögon är nämligen att människor inser att det inte är några huliganer som bråkar, utan att det är vanliga människor som slåss för vad de tror på. Tänk om folk insåg att miljontals ungdomar har så starka åsikter att de är beredda att bli misshandlade, arresterade eller skjutna för dem? DÅ kanske de skulle bli intresserade av att veta vad de åsikterna är och vad de grundar sig i!

Vet du?

Håll i minnet att det media rapporterar från Washington bygger på förvirrade och motsägelsefulla rapporter från allmänhet, journalister, demonstranter och poliser. Till viss del kan reportagen även vara färgade av att mediajättarnas ägare lyder direkt under de organisationer som demonstranterna protesterar mot. Se inga nyheter som rena sanningen, inga uppgifter som fakta. Ifrågasätt det du ser på TV. Det är lätt att framställa självförsvar som oprovocerat våld genom att klippa bort vem som slog första slaget.

Framförallt, sätt dig in i vad de olika parterna vill. Även om de inte säger det på tv eller skriver det i tidningarna. Ifrågasätt inte metoderna utan att ta reda på motiven. Medias värsta brott är att ta ifrån människor deras åsikter.

Mer information finns på på Länk: september30.org


Om författaren

Författare:
Martin Källström

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2001 09:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: