sourze.se

Den svenska utrikesdolmen got blown

Ni får ursäkta om jag lånat en synpunkt från en gammal utrikeskorre men poängen är en jättepoäng.

Vi i EU har nyligen vecklat ut den gigantiska pekpinnen och riktat den mot Australien. Detta land bemötte nyligen det norska lastfartyget Tampa - som har 343 båtflyktingar ombord - med elitsoldater, höga knäuppdragningar och "här skall det inte åkas någonstans".

En tung akademiker i det så populära ämnet folkrätt stod i nyheterna och velade: "Nja helt rätt är det inte med folkrätt att döma Australien. Mja dom följer den... eeeh tror jag. Man kan däremot efterlysa folkmoral och så vidare". Jaja. Jag lutade mig tillbaka i soffan och undrade om det var samma kille som ville att mellanmjölk skulle heta lagommjölk. Därefter dök det upp en motsvarande i Sjörätt och sa något liknande.

Lagom till att jag började snarka så dök Anna Lindh upp och beklagade sig. Tyvärr hörde jag inte vad hon sade helt eftersom min 8 månader gamla son lade en brakskit som överröstade hennes gälla stämma som alltid varit undermålig för ett tal i en talarstol och som bara blir värre när den förstärks i en megafon. Så mycket hann jag dock höra att Anna protesterade mot Australiens omilda behandling. Det hela lät som en klassisk gammal: "Vi har lämnat in en protest. Nu drar vi på Cafét."

Men ni missade ju poängen. Anna. Min Anna.

Den svenska mascarapolitiken har förslavat även dig. Visst verkar gränsskyddet i Australien stenhårt. Men var är skillnaden, när vi i Europa sätter Kengen Kängan mot strupen på invandrare som kommer från länder som inte blivit Anschluss till EU?

Det går ju att göra saker och ting med gott uppsåt!
Trots att socialdemokraterna försökt göra Sverige försvarslöst genom att skära ned försvaret till en symbolisk storlek så har man bevarat F7 i Såtenäs. Såtenäs var först med att få JAS 39 och har alltid varit bas för våra Hercules plan som använts vid transporter av sjukvård, mat, med mera, till exempelvis Balkan. Vi hade kunnat dra den tunga Katrineholmsnäven i bordet. Gått ut i FN och EU och ylat om att NU, nu rycker vi ut!

Sverige. Det socialdemokratiska mönsterlandets slaknande utrikesdolme skulle ännu en gång kunnat stå rakt upp som en blinkande lfyr som kan lotsa andra länder till moralisk insikt.

Kan ni tänka er tre stycken Herculesplan - som mest används till Kronflyg eller fäller personal från FJS - landa i närheten av fartyget? Rampen fälls ned inför en samlad världspress och där står Göran bakom personalen. Sett ur pamp-porträtt hukandes med vidvinkel eller något under 30 millimeters objektiv skulle det se extra imponerande ut. Han kastar ut armarna som på bilden från förintelsekonferensen. Lägger huvudet på sniskan. Tar ett par jättelika pampkliv ut och titta på en svag och sjuk båtflykting:

"Nu du Abdullah, kugn* Nu åker vi kugn till Sverige."
"Varför har Sverige..." Ropar en journalist.
"Jag tycker kugn att det inte finns tid kugn och plats för en debatt när vi skall rädda liv."
"Kostnaderna för detta...
"Är det så kugn att folk riskerar att svälta i hjäl eller dö av sjukdom på en båt kugn. Självklart justerar vi det."

Kan ni - Sourze ärade åsiktsåskmoln - begripa vad denna våldsbefriade entebberaid hade gjort för den socialdemokratiska valrörelsen så här ett år till valet? Hade då inte det heroiska arvet från Wallenberg bevarats. med värdighet? Kan ni se dessa tre plan köra över Stockholm eskorterade av Gripen? Kan ni tänka er att stå i tunnelbanan och titta på Lundgrens landsfiskals-blick och läsa texten: "Sänk skatten", och sedan se Göran och Anna lasta på nyräddade båtflyktingar till texten "Det handlar om Människor." Ujujuj. Hade vi ens behövt rösta då?

Men så har vi inte gjort. Kanske har kapitalets charm bländat det parti som en gång vurmade för mänskliga värderingar. Kanske för att båtflyktingarna inte skulle ge några poäng pågrund av deras påbrå? Kanske för att vi har lärt oss att vår segregations politik, sociala misär och statliga rasism skulle ha lett till att flera av flyktingarna hellre svultit ihjäl på en båt än att tyna bort i Norra B.

Fartyget kan nu lägga i land i Nya Zeeland eller Östtimor. Chansen har gått förbi.
You blew it Anna!

Du valde att peka pinne på ett land som tar emot 100.000 invandrare per år mot våra... nja.

************

* Kugn Förkortning för kort utandning genom näsan.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2001 09:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: