sourze.se
Artikelbild

Misstänkt med utländskt utseende

Ett postkontor rånades i eftermiddags. Rånaren, som fortfarande är på fri fot, uppges vara en man i 30-årsåldern av normallängd med utländskt utseende.

Hur många gånger har man inte hört det på nyheterna, eller för all del läst det i morgonbladet?

Det jag undrar är: vad i helvete är utländskt utseende egentligen? Är de som använder en termen medvetna om att över nittionio procent av jordens befolkning inte är svenskar och alltså kan betecknas som utlänningar?

En utlänning kan ju precis lika gärna vara norrman, afrikan, arab eller asiat, som en svensk med utländskt medborgarskap och kan alltså se ut precis hur som helst. Jag fattar inte hur man kan se utlänning som något konkret signalement över huvud taget. Det känns ungefär lika värdefullt som att få reda på att rånarens före detta katt var svart- och vitrandig.

Jag undrar vem som kom på beskrivningen "utländskt utseende"? Det vore ju onekligen dumt om det var polisen, eftersom de ju knappast kan ha någon egentlig användning av det. Min gissning är snarare att det är ett massmedialt påhitt. Någon tyckte kanske att medelålders och medellängd lät för o-flashigt som personbeskrivning, därför la han eller hon helt enkelt till utländskt utseende, det funkar ju som sagt på vem som helst. Sedan har alla som inte velat vara sämre tagit efter.

Hur som helst anser jag att media genast måste sluta använda denna idiotiska uttrycksform och börja nöja sig med att säga det de säkert vet om en person. Oavsett om det gäller en gärningsman, en rymling eller en okänd välgörare.

* Fotfråga: Varför utgår jag och de flesta andra från att de syftar på en man med arabiskt utseende?


Om författaren

Författare:
Björn Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2001 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: