sourze.se

Fånga dagen

I DENNA KAOTISKA VÄRLD ÄR KANSKE BARNENS ENKLA SÄTT ATT SE PÅ LIVET DET ENDA RATIONELLA?

INDIANDROTTNINGEN ISABELLA

"Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga". Matteus 6:34

Hon sitter på sin kungatron i trädet. Indiandrottningen Isabella. Vist och rättvist styr hon sitt stora rike. En gren som liknar en katt rufsar med vindens hjälp till hennes hår. Skrattande bryter hon av den och ger den mjölk i sin famn. Under henne böljar det stora havet finurligt uppbyggt av den blåa badrumsmattan. På havet rasar fasansfulla bataljer mellan otäcka sjörövare. Till slut vinner Bamse.

Till middag äter hon pannkakor och pommes frites. Just i dag är det hennes absoluta favoriträtt. Efter den utsökta middagen skall hela slottet spela spel. Det råkar bli indiandrottningen Isabellas favoritspel. Hon vinner hela tiden. Eftersom hon inte hittar något pris blir en trasig blomkruka den ståtligaste pokal alla på slottet någonsin sett. Varje värdelös sak blir en skatt. Plötsligt hörs ett fruktansvärt vrål. Var det ett lejon? En dinosaurie? Efter en stunds tystnad kommer det igen.

- Felicia! Kom in och ät nu.

Motvilligt lämnar drottningen sitt slott och går in och äter middag med mamma och pappa. Men imorgon är hon tillbaka igen och då är det kanske hon som är dinosaurien. Eller en båt. Eller en.

Pappan satt och funderade efter maten. Vilket oerhört privilegium det är för oss småbarnsföräldrar att då och då få bli inbjuda till barnens fantasifulla och okomplicerade värld. Lära oss att stanna upp lite och njuta av dagen. Den där gamla greken Horatius uttryckte sig kanske inte på rena rama grekiskan när han uttalade de bevingade orden "Carpe Diem". Fånga dagen. Varför ska man alltid tänka framåt och aldrig leva i nuet?

Egentligen är ju dagen idag den morgondag som du bekymrade dig för igår.


Om författaren

Författare:
Mattias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2001 11:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: