sourze.se

En människas liv är utan värde

Om du inte är religiös eller tror på en odödlig själ som lever vidare på ett eller annat sätt även då den mänskliga kroppen tvinar bort och dör, då är alla liv, i sig, utan värde.

Det hela kommer till slut till meningen med livet. Om du inte är religiös och inte tror på ödet så finns det ingen mening med livet.

Om det hade funnits det så hade vi kommit på det vid det här
laget, kan man i alla fall tycka. Så, om det inte finns någon mening med livet så skapas automatiskt en anledning till att leva, att njuta av det. Man kan hävda att instinkten att överleva och fortplanta sig, som
avlats fram genom det naturliga urvalet, är anledningen men jag vill inte tycka att det räcker.

Så, med livsnjutning som bas för ett gott liv sätter människan upp regler och ramar som hon hoppas ska tillgodose det "behovet", uppfyllandet av livets mening.
Ett av kraven för att kunna njuta av livet är att vi lever, därav alla regler om att inte döda varrandra. Mat är viktigt för att leva och därmed att njuta så därmed är människor som kan frambringa mat viktiga för andra. Därmed "värda" något för dessa människor.

Att skaffa barn ger en viss njutning och därmed är människor av det motsatta könet "värda" något.
En slutsats som man kan dra är att människor som på något sätt ger en annan människa njutning är för dom människorna värda någonting.

Men låt oss anta att en människa inte på något sätt bringar någon njutning till någon annan människas liv på något sätt, är denna människas liv då värd någonting?

Stående för sig själv, utan att ge dig någonting, eller någon annan som i sin tur kan ge dig någonting, är verkligen en människas liv värt något?

Varför?


Om författaren

Författare:
Tomas Forsman

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2001 09:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: