sourze.se

Hypnos-TV, varsågod!

Året var 1997. Premiär för ett nytt TV-program med titeln Expedition Robinson. Det mest kritiserade nöjesprogrammet i modern TV-historia.

"Skakande att se människor förnedras på detta sätt" och "Utröstningsmomentet är en fruktansvärd kränkning" var en av många kommentarer.

Tre år senare var det dags att följa tio deltagare i krogmiljö, Baren hade anlänt. Dokusåpakriget trappades upp med 9 personer instängda i ett hus under 100 dagar. Big Brother blev succé.

Idag är många barns högsta dröm att bli TV-kändis. Ö-råd är en vanlig lek på skolgårdar.

Befolkningen vänjer sig, gränserna töjs. Inom kort är det premiär för amerikansk otrohets-TV, "Temptaion Island." Strategisk förberedelse inför den skandinaviska versionen senare i år. Just när man tror att allt är gjort dyker något upp igen. Som giftiga svampar med stolt hatt.

I Jonsereds mediafabrik pågår inspelning av hypnos-tv. Människor försätts i trans och förhoppningsvis gör lustiga, konstiga saker framför kameralinsen. Än så länge är det en norsk produktion och man hyr studio och teknik av MTV. I Norge är det förbjudet att använda hypnos i underhållningssyfte; att spela in programmet i Sverige är ett sätt att kringgå lagen.

Svenska hypnosföreningen har polisanmält tillställningen, de hävdar att underhållnings-hypnos kan vara oerhört farligt för deltagarna.

I seriös form används hypnos inom flera områden. Man kan behandla patienter med fobier, till exempel tandläkarskräck. Med hypnosterapi kan patienter ta fram problem och se en lösning snabbare än med traditionell psykoterapi. Till och med operationer har utförts med hjälp av hypnos. Alla förfaranden kräver professionella omhändertaganden efteråt.

Att försätta människor i en kort stunds trans i underhållningssyfte kan vara att äventyra personens hälsa.
Anser vi verkligen att detta är underhållning? Den amerikanska scenhypnotisören McKennas program har visats i svensk tv; jag följde det en gång och förundrades. Ville inte riktigt tro det jag såg. Dessutom undrade jag hur försökspersonerna mådde efteråt.

Om det nu ska bli en trend med hypnos-TV, bjud istället in politiker för att berätta om misstag, hemligheter eller nästa års budget, eller få en "gatstensdemonstrant" att citera Shakespeare. Det kanske skulle bli riktigt underhållande ändå. Kanske skulle vi kunna få se Jan Guillou bli kvinna under en kvart. Varför inte Jonas Gardell som hetero? Vansinniga fantasier! Men man ska aldrig vara säker. kanske blir utopier till verklighet under småtimmarna på nästa års TV-mässa i Cannes.


Om författaren

Författare:
Susanne Delastacia

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2001 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: