sourze.se
Artikelbild

Det är inte synd om kungafamiljen

Följer du spektaklet i Norge?
Det bevisar att en kungafamiljs enda syfte är att vara ett dyrt snasknöje för folket.
Därför är det inte ett dugg synd om kungafamiljen.
De är bara en dyr dokusåpa.

På lördag gifter sig kungligheterna i Norge. Hela spektaklet väntas kosta 75 miljoner norska kronor. En svindlande summa.

Lika mycket kostar det svenska kungahuset - varje år! Därför är det inte ett ett dugg synd om Victoria. Det är inte ett dugg synd om Madeleine heller. Och inte heller om Carl Philip, kungen eller Silvia. Deras liv har du och jag rätt till - och vi har betalat dyrt för det.

Däremot är det synd om de svenska skattebetalarna. De har i årtionden bekostat världshistoriens dyraste dokusåpa. 80 miljoner om året kostar den.

Med den kungliga vigseln i Norge i färskt minne kan man konstatera att hela poängen med kungafamiljen är dess familjeförhållanden. Till och med det svenska hovets officiella hemsida, www.royalcourt.se, låter dig ta del av saker som:

Bilder från kungens och drottningens silverbröllopsfirande.
Vilka prinsens fritidsintressen är.
Var kronprinsessan är konfirmerad.

Dessutom får man veta att allt om den kungliga aveln. Den går ut på att kungen av hela sitt ämbetes makt måste hitta en blivande drottning av ädel börd, så att han på så vis skola kunna avla fram en tronarvinge. Fram tills 1980 var kungen dessutom tvungen att avla fram en manlig tronarvinge - en utmaning bara det! Numera är det dock okej för kvinnor att avlas till tronarvinge. Således är det alltså kronprinsessan Victoria som tar över efter pappa kungen den dag han trillar av pinn.

Alltså - det kungliga privatlivet är i högsta grad intressant för oss som betalar för kalaset. Men för de 80 miljoner det kostar borde vi kunna kräva mer än några sunkiga semesterbilder från en lyxyatch på rivieran!
Victoria har en egen flygel på Drottningholm. Det är din flygel. Och min med. För de pengarna vi betalat borde man installera webbkameror i varenda rum. Vi borde i alla fall få gå in och se hur de bor. Bara för att kolla att de inte slår sönder vårt fina parkettgolv, liksom.

För de 40 miljoner det kostar att hålla hovets anläggningar förutom Drottningholm också 400-rummaren i Gamla Stan i Stockholm och ett antal förnäma slott runt om i landet borde Expressen, Aftonbladet, Svensk Damtidning och de andra få ha egna redaktioner i kungafamiljens kök.
För 80 miljoner har du och jag rätt att följa varje steg dessa människor tar. För 80 mijoner borde vi få del av deras läkarundersökningar, deras sexliv, deras läggning och deras sömn. Så länge vi betalar dyra skattepengar ska kungafamiljen vara livegna.

Det är grymt. Rent ut sagt idiotiskt.

Men samtidigt är det en "fin tradition" att frossa i en familjs privatliv och dessutom betala dyrt för det och, ja, då får det väl vara så då.

De mossigaste royalisterna brukar titta upp från sina Se & Hör-reportage och mumla något oförståligt om "hur bra reklam" kungafamiljen gör för Sverige.

Jag vågar påstå att andra länder skiter i att vi har en dyr kungafamilj. Möjligen fnissar de lite förläget. Kanske ses kungen lite som en clown, en gammal fornlämning från förr, som en slags levande Kinesiska muren som kommer på besök då och då.

Och det är du och jag som betalar. För att ett gäng överklassmänniskor ska få leka Kinesiska muren.

De människor som med avsky i blick tycker att man är äcklig för att man snaskar i kungafamiljens privatliv vissa tycker till och med att de ska visas någon slags extra respekt bara för att de har namnet Bernadotte borde i stället lägga sin energi på att se till att du och jag inte ska behöva pumpa in flera miljoner i denna pinsamma kvarleva från forntiden.

Men så länge jag tvingas betala väntar jag med spänning på nästa rykte om Madeleine. En säker källa berättar att hon lär vara mer är lovligt lätt på foten, om du förstår vad jag menar.

Det ryktet kostade bara 80 miljoner kronor.


Om författaren

Författare:
Johan Andersson

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2001 10:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: