sourze.se

Egons sagotripp

En underbar vinterafton, luften var hög och klar. Egon strosade tanklöst omkring i sin bakgård, när han till sin förvåning plötsligt snubblade på en gammal saga i ett undangömt skrymsle av sin själ.

Så här började den:

Det var en gång en liten charmig varelse som ofta och gärna talade om själslig utveckling och som så småningom även utvecklade en kalkylator i sin själ. Den lilla varelsen lärde sig med dess hjälp att räkna ut hur hennes levnadsomkostnader kunde sänkas och blev till slut en fullfjädrad virtuos på att spara in på örena. Ja, hon var en flicka och var förresten född i det gamla Danmark och hette Greeda, men det var egentligen bara förnamnet.

Kalkylatorn växte och blev bättre och bättre och mer och mer automatisk för att slutligen bli en oslagbar automat när det gällde att spara. Med den räknade Greeda ut hur hon kunde få andra att stå för allt mer av hennes utgifter och att själv aldrig betala för mycket eller för något onödigt.
Genom att låna av andra kunde hon dessutom spara både tid och arbete.

Greeda fortsatte att tala om själslig utveckling medan hon fulländade den suveräna automaten. Hennes omgivning kunde inte undgå att fascineras över dess briljanta funktion - i den mån nu omgivningen var tillräckligt intresserad av levnadsomkostnader och sparande. För att få avnjuta Greedas charm bidrog den som regel gärna - särskilt om den hade andra intressen - till att minimera Greedas kostnader.

Nu slumpade det sig emellertid så att besparingarna började generera sina egna inkomster och det i en sådan omfattning att automaten egentligen tappade sin ekonomiska betydelse för Greeda. Förmögenhetstillväxten accelererade allt snabbare, vilket inte alls dämpade Greedas ambitioner - tvärt om. Nu upplevde hon att automaten blivit den Alladins lampa som kunde skänka henna en arbetsfri framtid även i kommande liv, bara hon inte slutade att gnida den.

Förmögenheten och ambitionsnivån växte och lampans återsken blev starkare än sitt eget ljus och behövde snart inget eget bränsle. Hon hade utvecklat en lysande idé som strålade starkare ju mer gniden den blev.

När börskurserna var "all time high" och det var dags att ta hem vinsten så satte girighetsautomaten krokben för henne. Hon hade blivit offer för sitt gnidande - varför det gick som det gick. Greeda genomgick en själslig kris,
men den var inte allvarligare än att talet om själslig utvecklig snart tog så ny fart - men det är ett helt annat kapitel.


Om författaren

Författare:
Tomas Åström

Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2001 09:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: