sourze.se

Amazonen och en blöt säng

Hardball, utdrag två... som man bäddar får man ligga.

"E" svarar och skriver att hon vill träffas snart och att hon återkommer. Vi skriver nu 19 februari, det är en vecka kvar tills jag ska "förnedra" mig själv till något som liknar arbete. Jag ska göra åtta veckors praktik på Polhemsgymnasiet, jag har ringt och snackat med min handledare, lika gammal som jag och civilingenjör på dekis, precis som jag.

Om man nu får säga så om någon som har "valt" att arbeta med utbildning och ungdomar. Det verkar börja rätt slappt i alla fall, första dagen ska vi titta till Ostindiefararen och ha en mattelektion. Jag kör ett sista ryck på sprejdejt från kök, spelbutik och lärarhögskolans datorsal ovetandes om att lärarrummet på Polhem har en dator som är som skapt för chattande bara man kommer ihåg att stänga fönstret.

Ett av dom mer intressanta nicken är "Amazona". Verserad, kvick och intelligent. Hon har haft pokermaskinshabituén "docenten" som nån sorts handledare och han är stammis på spelbutiken. Vi har messat ganska länge med varann men nu har hon varit borta på en Afrikaresa i två veckor. Genom att läsa mellan raderna på kommentarerna till hennes enda dejt på sprej har jag listat ut att det var med honom hon reste. Själv slängde jag ut en "telefonkrok" aningens för tidigt så jag fick hålla mig på mattan ett tag. När hon återvände visade det sig dock att jag och hennes bror hade... hmm... gemensamma erfarenheter, och eventuellt kan hon vara hjälpt av min syn på dom.

Efter diverse logistiska problem messa från en spelbutik och svara i telefon i lägenheten bestämmer vi träff på Plåten. Hon sitter vid ett fönsterbord med en mellanöl, ser inte fullt lika "diplomataktig" ut som jag hade trott, snarare som en lärare/kulturarbetare. Blond, designade glasögon och en snäll, klarblå blick som påminner om Bamses farmors. Hennes svårbestämda dialekt är inte från Norrland som jag trodde först utan från en ö.

Efter några öl och ett kort men snällt skitsnack om docenten frågar jag om vi ska spela på TP-apparaten. Jag har vitt och brett skrutit om hur bra jag är på denna. För den oinvigde ser det ut som det bara gäller att lära sig en massa flervalsfrågor utantill, förrådet av frågor är dock så stort att av 20 frågor är ungefär 10 sådana man inte sett förut och av dom kan man kanske 5. Så det hela gäller att vara bra på intelligenta gissningar, en initial i ett namn, rimlighetsbegrepp etc. Och fel gör alla, gissar på att Imanuel B Kvant upptäckte kvantfysiken till exempel.

William Chalmers vände sig nog i sin grav när jag "kom åt" den knappen. Amazona och jag kompletterar varandra rätt väl, jag är bra på underhållning och historia, hon på sport och geografi. Jag föreslår att vi ska gå till Puben och spela backgammon. Alla mina dejter följer, i alla fall till en början, nån sorts snitslad bana till min lägenhet.

Väl där äter vi av den lite "stabbiga" men mättande maten, sen spelar vi några partier, Amazona spelar ganska bra och jag lär henne några finesser och tankegångar. Sen, när hon ska gå hem, och alla öl har fokuserat mina tankegångar kring att hon är rätt söt säger jag:

- Egentligen borde jag ju följa dig hem men jag har ganska ont i fötterna. Fast om vi stannar på halva vägen och hånglar lite så...
- Hörru grabben, häer haar du ingenting å hemte..., svarar hon då.

Vi lämnar stället och när jag viker av vid ett gathörn tar jag en sista pluspoäng på att ge henne en bok till låns om dom där "erfarenheterna". När jag kommer hem har jag ett mess från "E" att glädja mig åt, hon säger att hon ska komma till Puben följande torsdag vilket passar mig bra. Dels är det Åby då och dels kommer det in pengar på mitt konto kl 24.00.

På Åby räcker pengarna "precis" och jag drar efter sjätte loppet för att hinna med 20.33-bussen. Jag går av vid Olivedalsgatan som vanligt och stryker förbi Puben för att se om jag ser nåt långt därinne. Det gör jag inte, men hon ser mig får jag reda på senare. Jag går upp en sväng till lägenheten för att kolla vem som vann sista V5-avdelningen, sen går jag tillbaks, in genom dörren och möter hennes blick direkt. Jag fastnar liksom i den..., kort.., intensivt. Som två boxare som vill ha tuppfäktningen avgjord på tre sekunder. Jag hinner dock registrera den stolta hållningen, lite, lite bakåtlutad som soldaterna i Kalle Anka på julafton. Och ett blont hårsvall, kanske antydan till ett Mona Lisa-leende också. Minnesbilden blir Linda Evans från Dynastin ungefär.

Hon går till sina kamrater i ena hörnet av lokalen, den enas utseende lägger jag inte på minnet men den andra ser ut som Barneys fru utrustad med Roy Orbinson-glasögon och kolsvart hår i nån slags pagefrilla. Nästan lika lång som "E" och med bestämda gester och manér. Hon ger intryck av att vara underrättelseofficer i någon hemlig, lesbisk spionorganisation. Jag sätter mig vid bardisken, beställer en öl och börjar läsa Expressen. Det finns några bra saker med Puben förutom den trevliga personalen; ingen dörrvakt, ingen garderob, oftast bra musik och så att dom har alla tre kvällstidningarna. Och så då att dom en gång har spelat en Lou Reed-låt jag inte hört någon annanstans. Sen beställer jag en öl till och läser Aftonbladet. Sen beställer jag en Ricard en anisette som påstås vara godare än Pernod med vatten och låtsas läsa Finanstidningen. Sen dricker jag en Ricard till och pratar med bartendern. Sen dricker jag en öl till och ger upp. Jag säger till bartendern att jag kommer tillbaks kl 24 och betalar. "E", Barneys fru och den okända verkar ha haft det ganska trevligt utan mig. Jag går upp till mig, ser på sporten lite och kopplar sen upp mig på sprej.

Jag ser till min förvåning att jag har fått mess från "E": "Vad du drog snabbt! Tänkte precis gå fram...", skriver hon. Hmm, tre öl, två pernodkopior och "dra snabbt". Ack ja, tjejer... tänker jag. Sen händer något väldigt underligt. Messen kommer i en strid ström och det efter att hon sett mig. Jag försöker be henne tänka sig in i situationen att hon hade varit ensam och jag hade haft två kompisar med mig, visserligen haltar ju jämförelsen lite med könsskillnader, kvinnoförtryck och bla bla men ändå. Hon avslutar med att nämna att dom troligen ska gå ut på lördagen men att hon inte vet vart.

Sen är det fredag, först pedagogik på förmiddagen under genomläsning av Travronden. Vi får några konturlösa uppgifter att fundera på under praktikperioden också. Sen buss hem, lite slöläsande, middagslur och sen planering av fredagkvällen. Dom flesta kompisar är gifta eller sambos med barn å då ska man helst planera utgång en vecka i förväg eller så och "linnéböset" är jag hjärtligt trött på.

Går in på sprej, stöter på Amazona som ska träffa en kompis på Berså men sen inte vet riktigt. Jag går till Plus, häver i mig fyra after work-öl och går sen upp till spelbutiken. Det är ingen jag känner där för tillfället så jag ställer mig vid pokermaskinen och spelar lite 2-kronors i jakten på "poäng". Efter ett tag får jag femtal... är lite för drucken för att bli förvånad men jag går snabbt därifrån 2 "papp" rikare. "Det ska f-n sitta hemma och vara rik som ett troll", tänker jag. Ringer Amazonas mobil men inget svar. Funderar ett kort tag på taxi till Berså och ringer men inget svar där heller.

Jag går ner till Prinsgatans hållplats och hinner precis med ettan. Hoppar av vid kopparmärra och in på stället. Ser ingen amazon, köper motorolja och ställer mig vid black jack-bordet i ett fåfängt försök att inte se så ensam ut. Vinner en hundralapp, köper mer motorolja och ser Amazona prata med nån som ser ut som en fallskärmsjägare från Azebadjan. Kort, snaggad, panterlik.

- Du känner dig väl inte förföljd? frågar jag.
- Njaa, lite, svarar Amazona.

Sen berättar jag om min nyvunna rikedom, bjuder på nån drink och lyckas få amazonen till att spela black jack. Hon spelar ett tag men sen vill hon växla tillbaks dom 20 kronor hon började med.

Jag förklarar att det är på gränsen till stilbrott, då blir hon lite kaxig, återvänder till spelbordet och får ihop till en 50-lapp som hon växlar in med en triumfartad blick. Sen ska hennes kamrat gå hem och vi går ut. Det hann väl bli några öl också. För kvällen är jag iförd skinnbyxor, murarskjorta och svart skinnjacka.

Jag föreslår att vi ska dra till Bubbles, ett ställe som främst frekventeras av dumma blondiner, avdankade hockeyspelare och 35-åringar i "lura pengar av varann"-branschen. Göteborgs motsvarighet till kändisar ungefär. Dessutom är det troligen enda stället i Sverige där dom fortfarande spelar Stars on 45. Vägen ner till dansgolvet går under namnet "klamydiatrappan". Först klagar dörrvakten över mina röda ögon, sen, när jag sagt att det är linsernas fel, på min klädsel. Amazona försöker först medla, sen läxa upp den snusande dörrvakten om det brukets estetik. Ungefär samma procedur på Nivå och ett ställe till som jag förträngt namnet på. Vänligaste avspisningen får vi på Excet, jag ska få den stora förmånen att gå förbi kön om jag åker hem och byter byxor säger dom.

Moloken drar jag därifrån, för att strö salt i såren säger Amazona att: "Nuoe e jag sougen på öel...". Vi går till nödlösningen Skål, jag dricker en öl och, enligt senare vittnesuppgift från Amazona, "däckar". Själv börjar hon snacka med/stöta på en långbent typ som, förutom att jag tycker han är ful, påminner om sångaren i ett av mina favorithatobjekt Gruppo Sportivo. När jag uppfattar det som att dom ska dra iväg, och i min druckna värld, göra barn eller nått annat otäckt härsknar jag till och försöker läxa upp Amazona. Det var ju jag som sökte upp henne, så jag är ju helt fel ute kommer jag på, men först senare.

Sen drar jag hem, stupar i säng med kläder och linser på och vaknar nästa morgon. Känner direkt att nånting är fel... nått blött. Som det står i 491: "min kropp har förrått mig". Jag slänger dom blöta sängkläderna på golvet, vädrar madrassen och går ut för att få lite frisk luft och Seven-eleven-kaffe.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2001 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: