sourze.se

Utsidan

Lokalens framsida.

Att som elev börja inom restaurangyrket 1943 var en upplevelse bara i och för sig.

Druvan var en "lokal" som drevs av stat och kommun under namnet Skånes allmänna restaurangbolag SKAR. Bara i Malmö fanns runt tiotalet likadana. På gatuplanet fanns en tredjeklass med marmorbord och på andra våningen en andraklass med vita dukar.

På tredjeklass serverades 10 cl. starksprit - 1 pilsner och två lättgroggar. Dessa förvandlades till dubbellätt - två glas med tvåochenhalvcentiliter starksprit i varje samt 33 cl vatten.

En trappa upp fick man 15 cl. Två vita och en brun som det kallades i folkmun. Ovanstående förutsatte åt man intog lagad mat och att klockan slagit tre. Före denna tid var ransonen det halva - men tolv slaget var ett måste om inte det var söndag. Och helgdag då skulle det vara klockan ett. På denna tid fanns det ölhallar. Dessa stängde till stor förtrytelse mellan 11 - 13 söndagar, då det var gudstjänsttid.

Vid tredjeklass fanns uniformerad vakt - vid andraklass var det rockvaktmästaren som avgjorde om man kom in. En handtryckning inget ovanligt för att komma på god fot med dessa herrar. På ovanvåningen kunde man "skjuta en kråka" för att få dubbel ranson. Översatt - man fick betala för den billigaste maträtten och på notan stod sedan två personer.

På gatuplanet var man tvingad att resa sig och gå ut. Vid fredag eller efter en fotbollsmatch var det ofta kö - då var det att vänta. I övriga fall avgjorde vakten om man var ny gäst. Nu var det inte så långt mellan lokalerna och en promenad gick lätt. Populärt kallat var detta att gå en " krogrunda. "

Nu gäller det beskrivna arbetare som var tredjeklassare - tjänstemän med slips var andraklassare - damer endast det senare men var endast berättigad till halv ranson om inte servispersonalen förbarmade sig och skrev herre på notan - som med jämna mellanrum gick in till systembolaget för kontroll.

Då blev det räfst och rättarting om det på en danskväll bara var herrar. Nu fanns det många sätt att kringgå systemet - men det skulle ta för lång tid att beskriva. Sammanfattningsvis - jag inte nekat någon vad han/hon velat beställa under de tio år jag arbetade som servitör under det vansinniga systemet som endast var till gagn för krögare och staten.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2001 10:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: