sourze.se
Artikelbild

Är du svensk?

"Har något hemskt hänt så skriver de typ kille med invandrarbakgrund sköt annan kille".

Vad tänker människor med annan kulturell bakgrund när de läser i tidningarna och ser på TV om "sina" områden och utomståendes åsikter därom? Väcker bilderna stolthet, resignation, kämparvilja eller hopplöshet? Min erfarenhet är tyvärr att medias bild oftast uppfattas som en mycket negativ variant av verkligheten.

Problemet att media tenderar att framställa människor med invandrarbakgrund som en homogen grupp är allmänt känt. Detta förhindrar dock inte gemene man, med få eller inga egna erfarenheter av andra kulturer, från att generalisera sin bild utifrån detta. Detta stoppar inte unga människor i förorten som håller på att forma en identitet och självbild i gränslandet mellan olika kulturer från att beröras.

Mona Adem var femton när hon skrev följande text i februari 2001 till dåvarande klass 9c i Kämpingeskolans tidning "Svartvita lögner". Mona är född i Tyskland, kom tidigt till Sverige och är nu bosatt i Tensta med sina syskon och föräldrar från Eritrea.

"Alla har fördomar om något eller någon. Varför man har det vet man inte, kanske grupptryck eller att man vuxit upp bland människor med mycket fördomar. De största fördomarna verkar finnas mot svarta eller invandrare. När man läser tidningen står det alltid "invandrarbakgrund" om det är något dåligt. När det är något bra om invandrare skriver man typ "svenska hip-hoparen Feven har fått en grammis". Har något hemskt hänt så skriver de typ "kille med invandrarbakgrund sköt annan kille".

Det är så onödigt att lägga till invandrarbakgrund bara för att smutskasta invandrare. Det tycker jag förstör integrationen mellan svenskar och invandrare. Det har ju skapats rykten om att Tensta är ett område med knarkare och uteliggare, men de som bor här vet ju sanningen. Egentligen borde invandrare inte klaga så mycket heller, för det finns väldigt mycket fördomar om svenskar. Exempelvis tycker man att de är slampor och snobbar fast man egentligen inte känner dom. Så fördomar finns i oss alla.

De som förstör mycket för oss invandrare är de som är kriminella. Dom som går och misshandlar folk och rånar affärer förstör samtidigt ryktet för dom som sköter sig och kanske minskar möjligheterna för andra invandrare att få bra jobb."

Som ni märker har Mona reflekterat noga över den bild media ger av den grupp båda kallar invandrare. Det är intressant att även Mona generaliserar i sitt språk. Detta trots att hennes vardag är full med olika kulturer, religioner och normer som hon och hennes likar oftast klarar av utmärkt att tolka och respektera. Hon greppar även vad som kan komma att bli/är konsekvenserna av fördomarna och har mod nog för självkritik.

Mona är en smart ung dam, men det finns de som dessvärre inte klarar av eller vågar ifrågasätta vad de tror är det svenska samhället och dess uppfattning om dem själva. Allt för många ute i förorterna äger missuppfattningen att majoriteten av alla "svenskar" är rasister och att man som "svartskalle" är dömd på förhand och inte har en ärlig chans att ta sig in i samhällsgemenskapen.

Utanförskapskänslor leder knappast till större vilja att förstå, följa och vilja påverka en kultur och dess normer och lagar. Försvarsmekanismer kan, som man allt för ofta ser, fungera på förödande sätt.

Jag vill snusförnuftigt påpeka att historiskt sett har invandring alltid varit ovärderlig för vårt lands utveckling och vällevnad. Och jag är övertygad om att den folkvandring vi sett under senare delen av 1900-talet slutligen kommer visa sig vara detsamma.

Vi ska vara stolta över vårt land och dess jämlikhet och standard. Stolta över vårt rika samhälles möjlighet att hjälpa människor som tvingats lämna sina hemländer hur vi sen valt att göra det är en annan fråga. Vi ska vara stolta över våra exotiska medborgare. Tacksamma över att de valt vårt kalla lilla rike som sitt nya hemland.

För vem är egentligen svensk? Den som är född här? Den vars föräldrar är födda här? Den som är en produktiv medborgare? Den som presterar i Sveriges namn? Den som kan visa uppländsk stamtavla tillbaka till 1300-talet? Den som dricker snaps och äter falukorv? Eller är det kanske bara samerna?


Om författaren

Författare:
Charlie Jonsson

Om artikeln

Publicerad: 06 aug 2001 09:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: