sourze.se

Därför skriver jag

Utan ord - inget liv.

Det skrivna ordet har följt mig i nästan hela mitt liv och kommer följa mig in i döden. Det går inte en dag utan att jag skriver ner några meningar, en tanke eller försöker hitta ett nytt förhållningssätt till den stora Romanen. Jag har försökt föreställa mig livet utan ord och genast ter sig allt innehållslöst och fattigt.

Men var ifrån kommer denna längtan och detta ständigt återkommande begär att uttrycka mig i skrift? Svaret är förmodligen en mix av flera saker.

Från början tror jag det handlade om ett effektivt sätt att få uppmärksamhet, där en rimmande vers kunde få de vuxna att förtjust slå ihop sina händer och lovorda den lille poeten. Ganska tidigt var det också ett sätt att förstå mig själv; att sätta tankarna och känslorna på pränt. Som lindring mot smärta och sorg var det oslagbart. Det var också ett effektivt sätt att skapa kontakt, framförallt gentemot de kvinnor som skulle råda bot på singellivet.

Sedan finns det tillfälligheter som gör att den bästa läraren jag haft under hela min skolgång undervisade i svenska. Hon uppmuntrade mig och fick mig att våga mer. Jag kan än idag gå tillbaka och läsa hennes kommentarer på mina uppsatser när jag behöver få bekräftat att jag kan skriva.

Den största förändring jag genomgått i mitt förhållningssätt till det skrivna ordet, är att jag har gått från att använda de som ett verktyg för att få fördelar, till att förstå att orden innehåller makt och att de ska användas med respekt.

Men bakom allt detta finns det en djupare känsla, en underliggade, drivande, pockande och nödvändig kraft som hela tiden vill komma till uttryck. Och den dagen den kraften får komma fram utan sviktande självförtroende, utan "vad ska andra tycka", utan att fastna i grammatiska och språkliga fällor, så kommer jag bli riktigt bra.

Sourze är en av mina kanaler, där jag får komma till tals. Här kan jag utvecklas genom de kommentarer jag får och genom de texter jag läser av andra skribenter. Och här kommer jag verka så länge möjligheten finns.

Jag skriver också för jag har något att berätta.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2001 18:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: