sourze.se

Om grönsakspaj och annat ruggigt

Ibland är det svårt att tyda andras signaler.

Det är en vanlig dag i personalrestaurangen, eller Snusket som den kallas i folkmun. Vi går dit flera dagar i veckan, för vi orkar nästan aldrig gå in till stan.

Snusket serverar okej mat till ett okej pris. Mer än så är det inte. Och mer än så kommer det aldrig att bli. Deras matsedel lämnar dock ofta fler frågor än den ger svar. Jag kommer till exempel aldrig att sluta undra vad "Honey Maple Chicken med stekt rolighetspotatis", som de serverade när jag var sjuk, var för något.

Klockan börjar närma sig tolv och det är dags för en matlåda för fyrtio kronor. Ute skiner solen och det är ganska varmt inne i restaurangen.

- Vad ska man ta i dag, då? säger min chef och tittar tankspritt på matsedeln.

- Jag tror att jag ska ta en grönsakspaj om den ser smaskig ut. Schnitzel är ju inte något jag går omkring och längtar efter, precis.

Den dåligt inställda radion spelar sprakande en ABBA-låt i bakgrunden och min chef inflikar att det råder rena diskostämningen här. Jag nickar stilla. Då kommer kocken utsläntrande från köket. Han håller en handduk i handen som han rytmiskt slår mot låret i takt med musiken.

- Hur är grönsakspajen i dag? säger jag i ett försök att få hans uppmärksamhet.

- Den är ruggig! säger han dramatiskt och vänder sig bort.

Paus

- Jaha, men vad rekommenderar du då?

- Grönsakspajen.

Paus

- Jaha?

- Den är ruggig.

Han fortsätter att slå handduken mot låret och tittar inte på mig. Jag vet för en gångs skull inte riktigt vad jag ska tro. Som 70-talist och representant för den så kallade ironiska generationen brukar jag kunna tolka de mest tveksamma budskap. För oftast kombineras ju ironiska kommentarer och ord som bland yngre används på ett annat sätt än i allmänspråket med ett kroppsspråk som är lätt att tyda. Men här står bara en bortvänd fåne och daskar apatiskt en handduk mot kroppen.

Eftersom han uttryckligen sagt att han rekommenderar pajen ber jag om en sådan, betalar och går. Bakom mig hör jag en annan kund beställa schnitzel och kocken säger:

- Ett mycket bra val. Den är ruggig.

Pajen smakar som en helt ordinär paj, lite kall bara. Men två veckor senare har kocken slutat och ersatts med en ny kille. Han kanske var för ruggig för sitt företag?


Om författaren

Författare:
Eva Häggmark

Om artikeln

Publicerad: 03 aug 2001 12:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: