sourze.se

Bort med Cratz - Hammarby Attack!

Tvåa i allsvenskan. Cratz får gå. Kansliet vandaliserat. Underbart.

Hammarby ligger tvåa i allsvenskan på 26 poäng. Efter nästa match mot tabelljumbon Trelleborg går laget sannolikt upp i serieledning. Laget har fyra raka segrar och har i dessa matcher gjort 11 mål. Andreas Hermansson leder skytteligan på nio mål. Jag såg själv när Hammarby slog Helsingborg med 3-1 på ett fullsatt Söderstadion och förvånades över hur denna, till synes, tunna spelartrupp kunde prestera en sådan underhållande fotboll. Efter matchen mot Djurgården i juni, förlust med 0-2, trodde jag att lagets fina inledning i allsvenskan bara var en tillfällighet. Nu, när halva årets allsvenska spelats, har jag istället börjat drömma om ett SM-guld. Läget idag kan sammanfattas med att "hela Söder blöder".

I denna situation meddelar styrelsen att tränaren Sören Cratz får gå efter säsongen. Cratz passar inte in i den vision för hur Hammarby ska spela i framtiden som styrelsen tagit fram. Många ställer sig givetvis oförstående till detta beslut. Särskilt som efterträdaren Anders Linderoth av många anses ha ungefär samma fotbollsfilosofi som Cratz. Det kan betecknas som unikt att sparka tränaren i lagets nuvarande situation.

Jag hör till dem som under många år förbannat Hammarbys styrelse och dess arbete. Man har notoriskt lyckats leta upp några av de sämsta nyförvärven som gått att finna på marknaden. Två jugoslaver köptes till exempel in efter att en suddig videofilm från Jugoslaviska ligan studerats. De fick i bästa fall jogga omkring vid sidlinjen. Kennedy och Marteinson är de positiva undantagen bland nyförvärven de senaste åren.

Ekonomin har körts i botten. Klubbens egna kapital var vid säsongens början minus 15 miljoner.

Att man nu skisserar på en vision för framtiden är bland de bästa nyheterna på länge. Styrelseordföranden talar, på Sovjetiskt vis, om en femårsplan. Hammarby ska satsa på "profiler", spelare som vågar utmana motståndaren. Klacksparken ska återvända till Söderstadion. "Hammarby attack" ska fyllas med ett innehåll.

Att Bajen ligger tvåa i allsvenskan är gott. Att den nya styrelsen i detta läge går ett steg längre och utvecklar en långsiktig vision är ännu bättre. Jag tror, liksom styrelsen, att Cratz inte passar in i en vision om offensiv fotboll. Det är ett modigt steg att annonsera detta i dagens läge. Förmodligen är det korrekt. Cratz har gjort ett bra arbete men han är inte, som jag ser det, en företrädare för den totalfotboll vi Hammarbyare vill ha. Varför måste tränare nödvändigtvis få kicken när det går dåligt? Bättre att förekomma än att förekommas.

Hammarby håller på att återupprätta forna ambitioner om en positiv fotboll. Vissa fans reagerar med bestörtning. Hammarbys kansli har vandaliserats. Bajen berör. Allt är med andra ord som det ska vara i en framtida toppklubb. Andraplats i allsvenskan, sovjetisk femårsplan, ny tränare och ett sönderslaget kansli. Det händer bara i Bajen. Jag myser i sommarvärmen.


Om författaren

Författare:
Ingvar Strid

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2001 09:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: