sourze.se

Dagbok från Genua

En skildring av vad som hände på gatorna i Genua under veckan då G8 mötet hölls.

Genua 15-22 juli.
Rörelsen mot globalt ekonomiskt förtryck marscherade vidare. Seminarierna började redan på måndagen den 16:e. Olika teman togs upp till exempel nords ekologiska skuld till syd. Och om den ekonomiska skulden.

Talare från alla kontinenter fanns i panelerna och dessa fick chansen att sprida sin erfarenhet och dela med sig av information om vad som händer i deras region och hur man kan arbeta för att stoppa förtryck och öka friheten.

Fredag 29/7.
På fredagen var en stor antifascistisk immigrantmarsch planerad. Många immigranter boende i Italien och andra delar av Europa skulle försöka komma till staden. Både immigranter med papper, men kanske ännu viktigare var att många så kallade "illegala människor" skulle komma.

Ryktet om att de med uppehållstillstånd i Italien fick speciellt påbud om att ifall de kom till Genua kunde de förlora sin rätt att vara i Italien. Ändå var demonstrationen stor, runt 60 000 människor var ute på gatorna.

Lördag 30/7.
Lördagen skulle vara aktionsdagen och under veckan hade många aktioner formats till exempel ett rosa konfrontativt kreativt block, ett så kallat svart block och ett gult block med inställningen att använda defensiva skydd. Dessa block skulle alla försöka penetrera den röda zonen som skyddade G8-ledarna. Det fanns även aktioner som inte hade som mål att störa mötet, till exempel hade ATTAC ett torgmöte.

Uppdelningen i block skulle ge alla möjligheten att använda den metod som man tycker är effektiv, utan att bli inblandad de andras konfrontationer. Dessa planer sprack dock när folk från svarta blocket flydde från polisen och hamnade på ett torg där en pacifistisk aktion och det rosa tåget hade hamnat. Polisen sköt tårgas mot alla, lika hänsynslöst. Senare flydde delar av det svarta blocket vidare mot den plats där det gula blocket hade sin konfrontation med polisen. Det var ungefär då och där som en 23-åring från Genua blev skjuten på nära håll med två skott i huvudet. Han höll en brandsläckare över huvudet och skulle slänga den mot en Carabinierijeep halvmilitära styrkor. Efter detta körde de över kroppen två gånger.

På kvällen var stämningen bland aktivisterna väldigt spänd många var rädda och fruktansvärt arga.

Söndag 22/7.
På söndagen var den största aktionen planerad, en milslång internationell demonstration med cirka 200 000 deltagare. Många av deltagarna, oberoende vilken organisation, var förberedda på att polisen skulle kunna attackera dem. Där fanns pensionärer med munskydd mot gasen och hjälmar mot polisbatonger. Barnfamiljer hade sjalar och citron med sig, mot tårgasen.

Konfrontationerna började också relativt fort och precis som på lördagen var tårgastäcket på vissa gator tjockt. Någon demonstrant jämförde gasens styrka mot den som tidigare användes i Prag och sa att gasen i Genua var betydligt starkare. Flera gator bort i vindriktningen från där tårgasbomberna landade, stack det i hals och ögon.

Det finns mycket mer att berätta. Saker som mainstream media inte tar i av ett eller annat skäl. Jag avslutar med vad George Bush sa under mötet till en av italiens största tidningar La Republica. Han sa att demonstranterna var "anti-poor". Något att tänka på, eller inte?.


Om författaren

Författare:
Patrik Gronostaj

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2001 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: