sourze.se

Bibelkampanjen är politisk

Hur är det möjligt att kampanjen inte gör några politiska uttalanden när man kopplar ihop konfliken i Israel eller konfrontationen mellan demonstranter och polis med ett bibelcitat?

Dessutom när ena parten pekas ut som ett exempel på hur man inte ska gå till väga.

Att ge ett exempel på hur man inte ska bete sig leder till att den gruppen blir utpekad. Anders Alberius från Svenska Bibelsällskapet förklarar att det var medvetet att inte vara tydlig i var bilden var tagen. I Sverige trodde nog många att bilden var tagen i Göteborg eftersom det fanns liknande bilder publicerade. Hade bilden publicerats idag kunde man lägga till en stad på listan på möjliga platser efter Göteborg och Västbanken; Genua.

Hur som helts uppstår samma problematik. Den avbildade är skyldig, den icke-avbildade och därmed passive motparten är oskyldig. Hade två personer avbildats, en från vardera sida, så hade jag gått med på att kampanjen var ett politiskt uttalande men i alla fall inte tog ställning för eller emot någon part. Som det är nu är palestinierna alternativt demonstranterna i Göteborg och Genua de onda som inte lever efter Matteusevangeliet, beroende på var man tror bilden var tagen.

Jag efterfrågade ett syfte med kampanjen och fick ett i klartext av Anders Alberius: "Syftet med den står på de affischer det gäller: Pressfotografer tolkar bibeln." . I min värld är det medel för att uppnå något annat; eftertanke eller medvetenhet om livet.

Nu har alltså Svenska Bibelsällskapet lanserat en politisk kampanj där antingen palestinierna eller demonstranterna i Göteborg/Genua framställs som om de bryter mot Guds ord.

Jag blir provocerad oavsett om det var ett misstag eller inte.


Om författaren

Författare:
Nicklas Dennermalm

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2001 16:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: