sourze.se
Artikelbild

De inte prata svenska?

5 orsaker till att en del av invandrare talar dålig svenska.

Några skribenter har de senaste dagarna skrivit mycket bra texter om invandrare, det svenska språket och boendet. Även om några av dessa texter kritiserats, så måste jag ändå erkänna att skribenterna har rätt. En stor del av invandrare vill bo i invandrartäta förorter och en stor del av invandrare talar dålig svenska. Jag ska nämna några orsaker till att det är så.

1. Dålig flyktingpolitik: många invandrare har fått vänta i flera år på flyktingförläggningar innan de fått veta om de får stanna i Sverige eller inte. Efter att ha fått uppehållstillstånd efter fyra-fem års väntan orkar de inte längre att kämpa med alla nya kunskaper. Många går till kurser för att lära sig svenska, men inte för att de vill lära sig språket, utan för att vara berättigade till socialbidrag och delta glatt i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det svenska språket har aldrig fått chansen att födas i invandrarnas hjärtan.

2. Att bosätta alla invandrare på samma ort är inget som orsakats av politiken. Det har en stor del av invandrarna själva valt. De vill bo nära sina släktingar eller landsmän. Detta har inneburit att det svenska språket begravts återigen.

3. En stor del av projekten som lanseras av Integrationskommittén till invandrare är rena fiaskon. Jag kan bara nämna ett projekt som heter något som "Vill du återvända hem" och dylika projekt som väcker falska hopp. Tusentals invandrare lever under ett falskt hopp om att kunna återvända hem. I det här fallet behöver man inte det svenska språket alls. "Varför ska jag lära mig svenska för, det är ju inte som engelska, jag har ingen nytta av det, för vi ska flytta hem nästa år." Och sedan har det gått 20 år och de bor fortfarande i det underbara landet Sverige, men utan att kunna gå till olika myndigheter utan att ta med ungar som ska översätta åt dem. Många invandrarbarn lär sig fylla i blanketter till Skattemyndigheten, Försäkringskassan och så vidare i ruskig tidig ålder.

4. Det finns en grupp av invandrare som är särskilt utsatta med tanke på att de inte kunnat påverka sin situation, och det är andra generationen av invandrare. Även en stor del av dem talar dålig svenska. Detta är mest tragiskt, för det handlar om barn och ungdomar som lever ett dubbelt liv, delade mellan föräldrarnas kultur och traditioner och det svenska samhället som de egentligen tillhör. De talar både föräldrarnas språk och det svenska språket. De kämpar för att hålla det svenska språket levande bland sina föräldrar.

5. Den sista orsaken handlar om det svenska folkets mentalitet. Det svenska folket är inte så kommunikativt och öppet. Svenskar själva kommunicerar inte mycket mellan varandra. De tittar mycket på TV, läser böcker och tidningar, surfar på Internet, men många kan hålla med om att svenskar jämfört med andra folk inte är så pratsamma. Invandrarna får inte chansen att tala språket så mycket att de kan lära sig. Invandrare blir som svenskar: tittar mycket på TV, läser tidningar och böcker, men i många fall på det egna språket, och surfar in på hemlandets hemsidor. Det finns inga möjligheter till att bara få prata språket, för direkt dialog som kommunikationsmedel håller på att dö ut.


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 26 jul 2001 13:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: