sourze.se

Mediernas skildring av våldet var oproportionerlig

Aftonbladets Jesper Bengtsson svarar Emma Jönsson.

Jag delar till största delen Emma Jönssons kritik mot mediernas roll i bevakningen av händelserna i Göteborg. Själv befann jag mig mitt i kravallerna på Avenyn på fredagen och blev så skakad av upploppet att jag kände mig tvingad på grund av mina egna känslor inför händelsen att ägna min första artikel från Göteborg åt våldet.

När jag skriver att jag egentligen inte ville skriva den där artikeln menar jag alltså egentligen: Jag ville inte att våldet skulle bryta ut. Jag ville inte se dessa maskerade, svartklädda anarkister kasta hundratals gatsten över ett dussin poliser. Men jag ville lika lite se dessa rädda och överladdade poliser.

Kanske gjorde jag fel som skrev den där artikeln, men jag tror inte det. Starka känslor, och jag kände verkligen sådana, resulterar ofta i intressanta krönikor.

Däremot delar jag inte Emma Jönssons bild av händelseutvecklingen. För oss som var åskådare på Avenyn var det uppenbart att det svarta blocket hade planerat upploppet länge och noga. Det är möjligt att polisen gjorde en stor felbedömning på Hvitfeldtska gymnasiet. Men det hade inte spelat någon roll. Blocket var där att slåss. Det var mycket uppenbart.

Efter den artikel Emma Jönsson refererar till skrev jag flera andra artiklar om toppmötet och sidomötena. Det är synd att Emma Jönson inte har läst dem. En handlade om de politiska resultaten från toppmötet och en handlade i första delen om de alternativa arrangemangen som inte var våldsamma, som jag tycker är mycket intressanta.

Jag har under de två år jag jobbat på Aftonbladet ägnat många säkert ett par dussin artiklar åt de sociala rörelsernas kritik mot den ohämmade globala kapitalismen. Jag delar ju den kritik som kommer från den vänster jag själv är en del av. Det är klart jag skriver om det.

Som avslutning på mina artiklar från Göteborg skrev jag om mediernas feldimensionerade bild av händelserna i Göteborg. Min poäng var att medierna gjorde rätt som skildrade våldet. Det hade varit tjänstefel att tiga, men proportionerna blev fel. Riktigt fel.

Själv kommer jag nu fortsätta skriva om globalisering och rättvisa, och jag kommer fortsätta skildra de sociala rörelser som engagerar sig i frågan. Det blir kul att få med Emma Jönsson i den debatten.


Om författaren

Författare:
jesper bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2001 14:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: