sourze.se

TV-kändisen, sadomasochism och nätet

Inledningen till "På spaning efter den tid om flytt II", ett bra julklappstips.

Hösten 1998: hör posten dimpa ner genom brevlådan. Kronofogden, CSN och "Civilingenjören", ungefär som vanligt alltså. Bläddrar lite förstrött, ser en annons om två fonder för halta, lytta, arbetslösa och sjuka civilingenjörer. Inser snabbt att det förutom mig och två kursare mest kan beröra såna som heter Öisran Eralphuri eller nått liknande. Eller dom som har examensbevis där det står "Allah är stor" överst. Och att "kvoteringen" för en gångs skull kommer att gynna mig.

Problemet är bara att man måste skriva vad man ska använda pengarna till. Funderar lite på "häftiga stereoprylar och pernod" men besinnar mig. Jag hade lånat en 286:a utan grafik på våren när jag gick en programmeringskurs och skaffat ett enkronasmodem från Lap Power och surfat lite. Inte för att det gav mersmak direkt, tog mest ut travodds och sökte efter obskyra rörslutsteg.

På skolan kunde man ju så klart se bilder på nakna tanter också, skådespelerskor till och med. Fast äktheten var ju tvivelaktig även om Heather Locklear såg rätt trovärdig ut...

Nåväl, "datorutrustning" skriver jag. Funderar på vad jag ska skriva för belopp, skriver jag tio papp å får det så kommer jag ju att gå och grunna resten av livet på om jag kunde fått mer så jag skriver tjugo. Och får tio tusen, två veckor innan jul. Börjar tulla lite på pengarna som jag lagt i en glasburk och ringa på begagnade 486:or. Försäger mig lite när jag pratar i telefon med min pappa och det slutar med att vi bestämmer att han ska köpa en IBM-maskin på Onoff i min hemstad. På julafton kör vi ner den till Göteborg.

Det snälla kommunalrådet Göran Johansson har skänkt stadens alla invånare ett internetabonnemang från Utfors men det dröjer några dagar innan det fungerar, tills dess fördriver jag tiden med att spela ms-röj och glo i ett brittiskt lexikon på cd-rom. När jag sen kommer in på nätet och tröttnat på att klicka bort reklamrutor från porrsidorna, titta på klatschiga bilder föreställande 1200-watts förstärkare och begrunda V5-strecken från Umåkers travbana frågar jag min datorfåne till kompis om det inte finns någon sida som ändrar sig under tiden man tittar på den. Han börjar babbla om nån webkamera som visar tillståndet hos en kaffebryggare i lunchrummet på något engelskt universitet.

På Guidens travsida hittar jag i alla fall ett slags debattforum där jag kan ägna mig åt en av mina favoritsysselsättningar:
Att spy galla över en travtränare boendes i Värmland och hans son. Inte utan viss finess. Jag lyckas också göra en hemsida med FrontPage Express.

Några dagar senare går jag som vanligt ner till min spelbutik vars innehavare vill vara anonym och får se krigsrubriker på kvällstidningarnas löpsedlar:
"TV-KÄNDIS POLISANMÄLD". Tjuvläser GT med ägarens goda minne, vad jag kan förstå på innehållet i artikeln är det främst fyra saker han anklagas för:
1 Haft samlag med en kvinna som han inte är gift med på TV-husets tak under en personalfest. 2 Gett henne boken "Berättelsen om O" i present när hon varit sjuk. 3 Skjutsat henne till en tunnelbanestation efter lite kuttrasju på någon slags "bubbelpoolklubb". 4 Inte vilja ha fler samlag med henne.

Den allmänna meningen tycks vara att punkt 3 är den mest förnedrande och grova förseelsen. Att tvingas åka kommunalt i Stockholm tycks ha ungefär samma status som att vara kastlös i Indien eller portad på puben "Aberdeen" i Göteborg.

I Göteborg fanns det vid den här tiden ungefär två personer som kunde ge skäl för epitetet "TV-kändis", vi har rätt låga krav här, Göran Johansson brukar nämnas som tänkbar efterträdare till s-partiledarposten och ett rykte kommer i svang att det en av dem.

Två dagar senare står det i tidningen att den anklagade hållit ett en timmes långt försvarstal för sin redaktion och mötts med iskall tystnad. Säga vad man vill om den glade göteborgaren men hålla tal i en timme det kan han inte. Låda möjligen men inte tal. Sen ser jag på sidan brevid att den anklagades namn förekommit på Everydays chatt. "Vad är detta ?" tänker jag. Memorerar internetadressen och går snabbt hemmåt.

forts följer


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2001 10:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: