sourze.se

Med Hitlers öron

Emil, fem år, ska få nya öron. Läkaren Håkan Baerhendtz har lovat operera hans utåtstående hörselorgan. "Ingen mer mobbning", säger mamma Helena. Men tänk, mamma Helena, tänk om det inte är så enkelt.

Sommaren 2000 föddes tre pojkar Birgersson. Farmor Ingrid har gjort ett litet genetiskt avtryck på dem alla: öronen är vinklade utåt i stället för att ligga slätt vid huvudet. Det är ett släktmärke. Något som binder kusinerna samman.

En av pojkarna är min egen grabb. Det är förmodligen därför jag känner mig så berörd av berättelsen om lille Emil från Gotland. När han nekades operation av sina utstående öron blev upprördheten enorm. Hur kunde kommunen förvägra honom det?

Desto större hjälte blev Håkan Baerhendtz som erbjöd sig operera femåringen gratis inom sex veckor. I tv-soffan satt Emil och tittade nyfiket på mamma.
"Vill du ha nya öron?", frågade hon.
"Jaaa, jaaa", svarade Emil.
"Det ska du få."

Han sägs vara lycklig nu. Låt oss därför hoppas att barnen inte nästa vecka mobbar Emil för att han har fula byxor, är för liten till växten, är för tjock, för smal, för...

Reaktionerna i media har varit helt inriktade på att Emil ska få sin operation. Då är alla problem lösta.

Ingen bryr sig om att det svåra i stället är att få snorungar att sluta mobba. Ingen diskuterar hur man ger sina barn så bra självkänsla att de tål pikar. Ingen tänker på alla andra pojkar och flickor som också har utstående öron. Hur skriverierna ökar trycket på dem att ändra sitt utseende hos kirurgen.

Nej, operation är lösning. Bra, men vad blir nästa steg?

Vi förfasar oss över 1930-talets steriliseringslagar och rasforskningsprojekt. Men i själva verket håller vi på att förverkliga Hitlers dröm om samhället utan avvikelser. Skadade foster väljs bort redan i moderslivet. De andra opererar vi.

Min son hoppas jag ska vara stolt över sina öron och älska hela sig själv. För hans utseende är jag inte orolig. Han är en hjärtekrossare redan i unga år, och jag tror att hans utåtvinklade öron bara kommer att öka hans dragningskraft.

Eller som Will Smith, charmören från Fresh prince in Bel Air, säger: "Tjejer gillar killar med utstånde öron. De tycker att det ser pålitligt ut."

Synd att lille Emil inte fick den självkänslan med sig, i stället för en gratis operation.


Om författaren

Författare:
Lillemor Ivarsson

Om artikeln

Publicerad: 20 jul 2001 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: