sourze.se

Baktankar

Receptet: En gnutta självständighet, grädda den i ugnen 15 minuter. Smaklig måltid!

En baktanke är att tänka att en kompis bra sidor ska bli ens förtjänst, att man får den förmågan från kompisen. Sen blir man liksom framställd så som kompisen är och rider på hans/hennes framgång. Sen struntar man i kompisen och drar vidare - är det rätt mot kompisen? Kompisen som varit villig att dela med sig.

Vänskap är något bräckligt, och en vänskap håller inte om bara den ena av parterna tar, och den andra ger och ger. Man ska ge och ta.

Såna där "ta-ta mot ge-ge" vänskaper blir nästan alltid kortvariga, vilket jag vet av egen erfarenhet. Jag har varit den part där jag gett och gett, men ingenting fått. Och då har jag avslutat den vänskapen rätt snabbt. Kompisen hade tagit och tagit och vunnit på dessa saker - på min bekostnad.

Såna vänner med baktankar är väldigt intriganta, falska, omdömelösa, hänsynslösa. Men har dom då riktiga vänner? Svar: nej.

Det blir liksom en ond cirkel för dom. Dom blir otrevligare och för varje sviken "kompis" dom sviker blir dom känslokalla. Och om dom vinner på det, kan dom bli dödligt farliga och ännu mer hänsynlösa.

Men mår dom med baktankar bra innerst inne? Nej! Dom erkänner inte för sig själva att dom mår bäst av ärlig vänskap, eftersom ärlig vänskap är så mycket svårare att förvalta. När dom förstått det själva - då blir dom knäckta som sågspån.

Nu har dom slösat på sin turkvot i livet så att säja. Nu återstår bara att svälja din stolthet och börja om på nytt. Men dom kan aldrig förvänta sig att de tidigare vännerna ställer upp. Ditt liv är förstört. Hur kul är det att lura dig själv och andra?

Jag som blivit sviken en gång i tiden säger till dig som levt så: rätt åt dig! Baktankar ska man inte ha varken om sig själv och sina vänner.

Varför blir man sån? Ja, det kan vara så att den kända så kallade svenska avundsjukan gjort sig gällande, Jantelagen. Du ska inte tro att du är något, eller så har du inte det du vill ha, men som en annan har.

Nu kommer det intressanta: hur definerar jag vänskap? Ja, det är en bra fråga.

"En kompis ska ge och ta vad jag ger, och tvärtom. En kompis lyssnar på mina åsikter och jag på hans. En riktig vän behandlar sin vän som sin jämlike, och inte som en antagonist, en motståndare. Ställ upp, så ställer andra upp för dig."

Vilka drabbas av falska vänner med baktankar? Jo, först och främst är det väl kändisar som ska se upp. Även lyckade affärsmän med ideér ska se upp. Men det finns även hos oss ungdomar. "Det populära gänget" i skolan och så vidare, har ofta anhängare som tror sig att vinna på det. Var annorlunda och kör ditt eget race. Och var framförallt ärlig mot dig själv och dina vänner!

Så, ta nu tag i dig själv och kör ditt race.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 18 jul 2001 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: