sourze.se

Batistuta vs. Henke

Lär dig skilja en MÅLSKYTT från en målskytt med denna enkla guide.

Henrik "Henke" Larsson vann i våras återigen skytteligan i den skotska ligan. Henke blev till och med hela Europas skyttekung med sina 51 mål ligan, ligacupen. I svenska landslaget har dock, fram till matchen mot Moldavien på Ullevi, målen lyst med sin frånvaro. Detta har föranlett en diskussion. Kan Henrik Larsson bara göra mål mot dåliga lag i en högst medioker liga, den skotska? Skulle han kunna lyckas i någon av de bättre europeiska ligorna, de spanska, italienska eller engelska ligorna?

Inom fotbollsvetenskapen har man brottats med liknande, existentiella, frågeställningar sedan de första engelsmännen för länge sedan började sparka på komagar och fotbollen som sport uppfanns. För att kunna besvara frågorna ovan föreslår jag en enkel kategorisering av den mängd fotbollsspelare, som likt Henrik Larsson, kan kallas "målspottare" alternativt "måltjuv", "målgörare" etcetera. Min uppdelning är baserad på cirka tio års empiriska studier av dessa fotbollens lyxlirare och anknyter till välkänd fotbollsterminologi. Vad vi har är ett målgörarnas A- respektive B-lag. Vi kallar, för enkelhetens skull, en målgörare som tillhör A-laget för "Gabriel" och en som tillhör B-laget för "Henke". Låt oss se hur dessa två typer kan skiljas åt i en rad aspekter.

Liga
Målgörartypen Gabriel finner vi nästan uteslutande i den spanska eller italienska ligan, i enstaka fall också i den engelska. När Gabriel väljer klubb ser han i regel inte längre norrut än till Milano. En rejält fet summa pengar kan möjligtvis locka honom till Premier League i England men det handlar i så fall oftast om att Gabriels karriär är på nedåtgående Viallis flytt till Chelsea är ett exempel.

Henke finner vi i alla andra ligor än de spanska och italienska. Henke får sällan eller aldrig några anbud från dessa två ligor. Istället harvar han i de österrikiska, skotska eller belgiska ligorna. Detta kan tyckas märkligt men som vi ska se finns det logiska förklaringar till detta.

Hur många mål gör han?
Henke gör i regel fler mål än Gabriel under en säsong, vilket beror på skillnaden i klass på motståndet. Henke är lika glad över alla mål. För Gabriel kommer glädjen när han gör mål mot ett topplag.

När gör han mål?
Gabriel kan gå mållös från flera möten med bottenlag för att sedan slå till när det verkligen gäller. Gabriel gör ofta matchens enda mål mot lag som Milan, Barcelona eller Juventus. Han spelar för de stora matcherna och har en lång lista på storklubbar han sänkt genom åren. Han har svårare att motivera sig i matcher mot lag som Racing Santander, Lecce eller Pisa.

För Henke gäller det omvända. Han passar gärna på att lägga grunden till sina många mål i matcher mot lag som Aberdeen eller Moldavien. Henke dyker ofta upp som fyramålsskytt när hans lag vinner med 6-0. Om Henke har en bra säsong gör han ett mål mot den andra existerande hyfsade klubben i sin liga. När Henke möter lag från Spanien eller Italien märker vi inte hans närvaro på planen.

Hur gör han mål?
Gabriel gör mål som visas i särskilda minnesprogram fem år senare och som får fotbollsälskare att nostalgiskt minnas gamla tider. När man vill tala om känslor med manliga bekanta är Gabriels mål en bra ingång. För Gabriel hör språngskallar och konstsparkar till vardagsartilleriet. När han springer ut mot hörflaggan efter ett mål är det ofta Nesta eller Baresi som med böjt huvud vandrar tillbaka mot mittlinjen.

Henke gör några snygga mål varje säsong men den överväldigande delen är straffar, inslagna returer, öppna mål eller frilägen som de flesta medelgoda korplirare skulle kunna sätta. Ofta möter han rundningsmärken eller "försvarsspelare" om man vill använda en eufemism som ingen hört talas om.

När hör vi talas om honom?
Gabriel vaknar till liv när det nalkas slutspel i Champions League, EM eller VM. Förväntningarna på honom är otroligt höga och han lever upp till dem. Gabriel avgör ofta till exempel en semifinal i ett VM med en kylig chip över målvakten i den 75:e minuten. Han är fruktad bland andra nationer. Inför ett VM-slutspel kan man läsa om hans frus hunds matsmältningsproblem i La Gazetta dello Sport.

Henke får förvisso en kontinuerlig mediabevakning under säsongen eftersom han gör mål i nästan varje match. Men läsaren bläddrar snabbt förbi artiklarna om hans senaste hattrick när de inte känner igen namnet på motståndarlaget. Inför stora mästerskap haussas han ofta för att sedan gå mållös från turneringen. När Gabriel spelar kvartsfinal i VM sitter Henke på planet hem. I regel är det först nu pressen i hans hemland börjar begripa skillnaden mellan att göra mål mot Moldavien respektive Rumänien. Henke är kung i sitt hemland men i andra länder möts hans namn med en axelryckning.

Vilka är de, Gabriel och Henke?
Zidane, Rivaldo, van Basten, Vieri och Rossi är exempel på spelare som hamnar i Gabriels klass.

Andy Cole, Andreas Andersson och Raul är exempel på spelare som återfinns i Henkes kategori.

Ovanstående kan tjäna som en guide till VM-slutspelet i Japan och Sydkorea kommande sommar för den som vill skilja agnarna från vetet vad beträffar målkungar. Väl medveten om de yxhugg som kan falla över min pseudovetenskapliga framställning vill jag slänga in en brasklapp. Denna gäller om det visar sig att Manchester United köper Henrik Larsson. Om Henke vidare, mot all förmodan, får spela. Och om, vilket förefaller fullkomligt osannolikt, Henke gör 15 mål i Premier League... ja, då får jag väl ompröva ovanstående.


Om författaren

Författare:
Ingvar Strid

Om artikeln

Publicerad: 13 jul 2001 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: