sourze.se

Prosperity WITHOUT Pollution

Lösningen är klar: Vätgas.

Nu har politikerna diskuterat klimatförändringar och koldioxid utsläpp länge utan att komma fram till någon lösning, men vi har redan lösningen: VÄTGAS.

Tekniken fungerar och vi kan redan idag börja konvertera vår infrastrukur från förbrukning av fossila bränslen till en förnybar energiekonomi. Men ibland undrar jag över dessa politiker om de bara är outbildade eller drivs de av girighet och vinstintresse för att behålla vårt oljeberoende samhälle.

Vår idella förening har skrivit brev om vätgasens fördelar till miljöministern Kjell Larsson och fått som svar att han inte jobbar med dessa frågor. Förstummad, undrar jag om han inte jobbar med att sänka koldioxid utsläpp och uppmuntra förnybar energi och bränsle, vad gör då en miljöminister?

Har nyligen hört att Centerpartiet har i sitt partiprogram för att stödja förnybar energi, inklusive vätgas och bränsleceller. Vad bra! Undrar om Maud Olofsson, som partiledare, tänker se till att de lever upp till sina mål. VI STÄLLER GÄRNA UPP MED KUNSKAP OCH UTBILDNING.

Idag finns det cirka 500 miljoner bilar på jorden som dagligen spyr ut luftföroreningar. Och det mesta i onödan. För vätgas är det renaste bränslet vi kan ha i våra bilar, och nästan alla befintliga förbränningsmotorer kan konverteras till vätgasdrift. Förhoppningsvis som folk köper in nya bilar, ökar andelen bränslecellsbilar vätgasdrivna i vår bilpark också.

Här får du en snabblista på varför vi behöver använda vätgas istället för fossila bränslen:
1. Vätgas är bättre för miljön - renare luft.
2. Det blir nya jobb i Sverige, när vi kan själva producera vår vätgas.
3. Vi blir oberoende av importerade olja.
4. Världens oljereserver räddas till kommande generationer, som kan producera mera värdefulla varor av oljan.
5. Vi främjar återanvändning av resurer som biomassa.
6. Vi främjar förnybar energi, som solenergi och vindkraft.
7. Vätgas är säkrare än bensin.
8. Vätgas är inte hälsofarlig.
9. Vätgas dunstar snabbt när den spills - inga stora miljökatastrofer med vätgas, typ Exxon Valdez.
10. Vätgas är den bästa energibäraren - behåller energivärdet.
11. Vätgas är mera effektiv än bensinmotorn kör renare och håller längre.
12. Vätgas kan lagras och skickas genom befintliga naturgas system.

Vad är då nackdelen med vätgas? Att vi inte har börjat än med en stor och utspridd användning av den. Vi behöver visst bygga en ny infrastruktur med grunden i förnybar energi och vätgas. Det är vi väl alla överens om, hoppas jag. Vi kan följa exemplet från Island som klart visar hur ett vätgassamhälle ska fungera.

Ja, Göran Persson och våra andra politker som diskuterar - lösningen är klar att användas. Tekniken är inte ny. Nu har vi väntat så länge att problemet med luftföroreningar och klimatförändringar känns påträngande. Hoppas att flera människor vill lära om vätgas och sprida information om dess praktiska tillämpningar för att förbättra vår miljö.


Om författaren

Författare:
Laurina Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2001 17:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: