sourze.se

Hora- och fuckhysterin

Det är rätt att bli upprörd över alla grovheter.

En annan skribent, Maria Ryberg, hade ett engagerat inlägg över att modebutiken sålde en topp med texten "Born to fuck" till en 13-årig tjej. Med rätta ska man bli förbannad över att de sålde toppen till henne. Men egentligen ska vi bli förbannade på tjejens föräldrar som låter henne ha toppen på sig.

Allt för många föräldrar har kapitulerat i sin roll som förälder. Visst vet jag att vi ofta i vår stress kan tycka att det är ett helvete att vara en förälder och känna kraven som en kvarnsten på våra axlar. Jag vet, jag är själv förälder. Men i grunden handlar det om att sätta gränser och upprätta ett riktigt beteende och skapa medkänsla för andra människor. Och självfallet är det vi föräldrar och andra vuxna som måste göra det för våra barn.
Tyvärr kapitulerar allt för många i den uppgiften.

Nu menar jag inte, OBS INTE, att vi ska återgå till ett gammmaldags vuxenvälde som med pisk och slag ska ingjuta vett i barnen. Men vi måste väl hålla viktiga principer, värden och hållningar högt och leva och handla efter dem. Självfallet ska vi säga till en 13-årig tjej att hon inte ska bära en topp med texten "born to fuck". Likaväl som vi ska tala om för grabben eller tjejen att man inte kallar någon för hora eller svartskalle.

Problemet är att så många kryper undan och inte säger ifrån när vi hör våra barn säga eller uttrycka sig förnedrande om andra människor, eller handgripligen gör någon annan illa.
För handen på hjärtat, nog tittar många bort när de hör eller ser någon behandla någon illa? Det må gälla arbetskompisen på jobbet som ondgör sig över alla "svartskallar" som tar jobben ifrån oss eller killarna på gatan som kallar en tjej för "hora".

Du och jag får helt enkelt handla, säga ifrån. Och inte tänka att någon annan ska göra det i vårt ställe.


Om författaren

Författare:
Lennart Hallengren

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2001 10:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: