sourze.se

Internet kritiskt i valet 2002

Förnyelsearbetet av den svenska varianten på demokrati är i full gång. Etablerade politiker känner sig otrygga och väljer att reglera.

Förnyelsearbetet av den svenska varianten på demokrati är i full gång, om än med vissa krämpor. Samhället står hela tiden på randen till framtiden och om vi gör som vi brukar så får vi vad vi brukar få. Först när vi förändrar och, förhoppningsvis, förbättrar kommer vi loss.

Politik, demokratisk förnyelse och samhällsutveckling tror jag blir något av det innehåll som kommer att fylla Internet än mer framöver. Vanliga människor återtar makten över ett mellanmänskligt nätverk som ekonomiserades och exploaterades i en riktning som inte var önskvärd.

Allt medan näringsministern desperat uttalar behov om kraftiga regleringar av Internet TT 8/6. Som etablerad makthavare känner man kanske flåset i nacken av en yngre generation efterträdare? Särskilt om metoder och kanaler är nya och bortom "kontroll".

Med de möjligheter som finns för information, kommunikation och att ha en interaktiv relation med väldigt många människor vore det oansvarigt av politiker och kandidater till förtroendeposter att inte använda Internet. Dels som instrument inför ett val, men även för att upprätthålla kommunikationen efter valet; en så förhatlig tid som i mångas ögon bara är en transportstäcka till nästa val och då valmanskåren helst inte skall ställa en massa frågor.

Jag menar inte att Internet till varje pris måste ersätta fysiska kontakter, men som alternativ och komplement är det fantastiskt. För alla som inte brukar umgås eller ha kontakter med politiker är det ett enkelt sätt att ta kontakt, ställa frågor, ge impulser och ge feedback.

Internet tar oss närmare ett personval - det är oundvikligt, även innan vi har ett egentligt renodlat personvalssystem. Internet kommer att snabba på ett beslut om förändringar i vallagen, kanske redan till valet 2006.


Om författaren

Författare:
Urban Sylvan

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2001 16:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: