sourze.se

Moderskapet - ständig kamp mot dåligt samvete

Gjorde jag rätt nu? Vad behöver barnen? Och vad behöver jag själv för att orka?

Viktoria halvligger på golvet och försöker koncentrera sig på legohuset. Hon halvligger här och bygger legohus eftersom mammor ibland måste gå ner på barnens nivå och leka deras lekar. Under Mimmis säng ser Viktoria några små dammansamlingar. Utifrån denna synvinkel ser man så bra allt sådant man borde göra. Utifrån denna legouppgift känner man mycket väl att dammsugning är en rofylld och stimulerande syssla. Martins säng behöver nya lakan ser hon också. Viktoria funderar över på vilket sätt man är en bra mamma. Genom att ha dammfritt under barnens sängar, och rena lakan i sängarna Genom att leka med barnen på deras nivå? En nivå som för övrigt ger ryggont. Men man måste ju engagera sig.

Legohuset börjar ta form, varannan legobit är gul, varannan röd. Den pyttelilla dörren vill inte riktigt sitta fast, den vippar av hela tiden. Nu är det bara en legobit kvar att sätta dit, sedan är det dags för det gröna plasttaket. Men nu är legobitarna slut. Huset kommer att bli skevt om inte denna sista lucka fylls i av en legobit. Röd ska den helst vara, men finns det någon annan så går det också.

Alla tre letar. Martin är ivrig, kryper in under sängarna och bakom dockspisen. Sedan kommer han ut och är alldeles dammig på knäna. Utan legobit. Viktoria reser sig upp Ofullkomligheten sticker obehagligt i henne. Legosatsen ej komplett och damm under sängarna. Nej detta går inte längre. Mimmi och Martin får leta vidare själva. Viktoria nästan sliter upp barnkammardörren för att få luft på andra sidan. Hon hämtar dammsugaren och börjar städa. Dammsuger hela lägenheten när hon ändå är igång. Fortsätter av bara farten med att ladda diskmaskinen och hänga tvätt i badrummet.

Mimmi ropar från barnkammaren. De hittar ingen legobit. Inte en enda. Mamma ska komma tillbaka. Men mamma har alls ingen lust att infinna sig i barnens rum igen. Hon skurar badkaret just nu. Ropar till barnen att leka något annat, att hon kommer om en stund. Stunden kommer och går. Viktoria sorterar urvuxna skor i hallen.

Martin kommer ut och tjatar om att hon ska komma tillbaka och leka mera. Mimmi ropar från köket, har hittat ett kexpaket. Hon och Martin vill ha. Men det är middagsdags om en stund, bara Viktoria blir klar med skosorteringen ska hon börja med maten. Mimmi skriker. Hon håller stenhårt i kexpaketet så kexen hotar att gå sönder, hon vill ha kex nu. Martin sätter på en video med Lejonkungen på väldigt hög volym. Mimmi tycker att kexen passar bra att äta medan de tittar på filmen. Viktoria ser en chans till lugn och ro. Städro.

Barnen får ett fat med kex och Viktoria skruvar ner volymen på Lejonkungen. På väg tillbaka till hallen och skorna får hon syn på Damernas Värld. Nya numret. Hon har knappt tittat i den ännu.

Viktoria sjunker ner på hallgolvet och in i tidningen. En artikel om äpplen, horoskop, frågespalt om samlevnad. Videon sjunger Hakuna Matata och kexen är slut. Mimmi står i dörren. Förkunnar att de är mer hungriga. Viktoria kommer ihåg middagsmaten igen. Skorna.hon ställer tillbaka alla skor igen. Hon får ta det en annan dag, huvudsaken att det inte ligger skor överallt. Huvudsaken att det ser fint ut. Det ger frid i själen. Till middag serveras makaroner och fiskpinnar. Skulle egentligen varit potatismos. Hemlagat. Men det tar för lång tid och förresten orkar Viktoria inte skala potatis idag. Heller.

Barnen häller ändå på mängder med ketchup på allt. En gång gjorde hon sig till och serverade en köttfärspaj som tog två timmar att göra. Ketchup på alltihop. Alltid ketchup.

Efter middagen vill barnen att mamma ska fortsätta leka med legot. Men deras mamma vill inte alls. Hon vill att barnen ska gå och sova så hon får lite lugn och ro. Läsro.
Hon skyndar sig att plocka av i köket och sätta Mimmi och Martin i badkaret. Borstar deras tänder. Läser en Pixibok, de är ju så korta. Går fort att läsa.

Bokhyllan bågnar av böcker från olika barnbokklubbar. Pedagogiska böcker. Böcker att läsa för dina barn innan de somnar. Innan du somnar.

När Mimmi och Martin sover trampar Viktoria på något hårt på väg ut från den nu mörka och tysta barnkammaren. Legobit. En röd. Till legohuset.

Viktoria sätter fast legobiten. Legohuset är klart. Barnen sover. Ångesten slår till. Varför orkade hon inte? Varför valde hon Damernas Värld? Tvätten? Skosortering i hallen?
I morgon, tänker hon och kysser barnens varma sovkinder. I morgon.


Om författaren

Författare:
Lena Zucker

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2001 14:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: