sourze.se

Voulez-vouz coucher avec moi?

Jag kan inte bestämma mej för vad jag tycker om de fyra divornas kaxiga poserande med pushup och piskor.

Först: Varför valde du att läsa den här artikeln? Blev du lockad av rubriken? I så fall har jag lyckats. Jag följde ett väl beprövat recept och satte dit en provokativ rubrik med ett könsord i. Har alltid funkat, funkar fortfarande alltid. På dej också, uppenbarligen. Det brukar funka på mej med. Det är ju så. Sex säljer.

Några som är högst medvetna om det är Mya, Lil Kim, Pink och Christina Aguilera. Dessa fyra unga framgångsrika pop/rnb/soul/hiphop-drottningar från USA klättrar just nu på listorna med covern "Voulez-vous couchez avec moi ce soir?". I den tillhörande videon föreställer de s.k. "show-girls" på klubben Moulin Rouge och poserar i utmanande utstyrslar i lack, läder, fjädrar, spetsar...

Man kan tycka att det är coolt och provokativt vad säger man i dubbelmoralens USA om dessa damer? Vad säger deras föräldrar? En banbrytande bild av den kvinnliga sexuali-teten? Här har vi unga, snygga, sexiga kvinnor som visar upp sej som sexuellt frigjorda, erfarna och överlägsna. Det ÄR kaxigt att framställa sej som en "bad girl" och stå för det fullt ut.

Men jag tvivlar ändå. Inte för att de spelar så mycket på sex vilken artist i deras genrer gör inte det?. Utan för att de i videon spelar strippor man skulle också kunna tro att de föreställer lyxprostituerade och får det att verka som ett liv i flärd och glamour. De lägger fram det som att det är DE som tar de sexuella initiativen och bestämmer var skåpet ska stå.

Yrken inom sexbranschen innehåller i verkligheten ofta våld, utnyttjande, missbruk, kraschad självkänsla, social misär... Ja, det finns nog få såpass lyckliga, självsäkra strippor och prostituerade som de fyra i videon. Och DET är sorgligt. Det är ett hån mot alla kvinnor och män som fastnat i sexarbetsträsket och inte kan ta sej ur.

För några år sedan läste jag ett uttalande av Christina Aguilera: "I have a brain and a heart, and Im not going to let my body stand in the way for people to see that". Det var i början på hennes karriär. Det är, om man ser på henne idag, också på sätt och vis ganska sorgligt.


Om författaren

Författare:
Gunilla Jägeberg

Om artikeln

Publicerad: 02 jul 2001 13:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: