sourze.se
Artikelbild

Vita overaller säger Ya Basta!

Det som har hänt i Göteborg har lämnat många med stora tvivel om poliser, aktivister, media och politiker.

Vita Overallerna och Ya Basta! blev under EU-toppmötets hektiska dagar av media beskyllda för att vara en av de mest aktiva organisationerna i kravallerna. Att det i vita overallernas riktlinjer står att våld inte får användas tas ingen hänsyn till och diskuteras ej.

Vita Overallernas struktur för mötet slogs till stor del i sönder när polisen stängde av Hvitfeldtska gymnasiet. Detta gjorde att man bestämde sig att med ickevåldsliga metoder försöka försvara sig i skyddsutrustningar och med sköldar. Man försökte sig på detta sätt med en utbrytning, för att kunna få med sig sin utrustning ut från skolan. Detta lyckades dock inte.

De rester av aktivister som fanns kvar ute på gatan försökte omorganisera sig. Några kunde inte delta i vidare aktiviteter då de var skadade av polisens våld och trötta efter att ha suttit i kalla bussar hela natten; vissa hade blivit psykiskt knäckta.

Vad man kom fram till var att det inte fanns någon utrustning kvar förutom vita overaller.

Alltså fanns det inget hopp för en konfrontativ aktion. Det som bestämdes var att göra en manifestation i Göteborgsaktionens demonstration på lördagen. Att man skulle hålla upp händerna och ha igentejpade munnar i protest mot polisens fascistoida metoder och dess skapande av den dåliga stämning som föranledde Avenyns förstörelse.

De vita overallerna ville visa att de inte är helt sönderslagna och knäckta och att de kommer tillbaka. Likaså är inte den internationella kampen mot nyliberalismen och för globala mänskliga rättigheter knäckt. Kampen fortsätter varje dag. I Göteborg har den bara börjat och det finns ljusglimtar i allt mörker som media försöker dränka oss i. Nu har organiseringen av globalt motstånd fått sin riktiga början i Göteborg.

Det finns ett fenomen man inte kan blunda för: Alla politiska ledare som hävdar att de har legitimitet för att de kallar Sverige demokratiskt. De tar orden ifrån dem som kämpar för frihet: "Ett hot mot demokratin" sade Göran Persson om det som hände i Göteborg och då menade han främst förstörelsen på Avenyn.

Ett riktigt hot mot demokratin borde vara när polisen börjar skjuta på meningsmotståndare. Att polisen tar ihjäl folk även i Sverige har aldrig varit en hemlighet, men att de gör det framför alla kameror och att bara ett fåtal högt protesterar, det är ett hot mot demokratin.

Vilken väg organiseringen kommer att ta nu vet jag ej.
Kanske fler Reclaim the City i Köpenhamn var det en underbar sådan den 22 juni, eller en start för Food not Bombs i Göteborg. Ett Ingen människa är illegal-nätverk behövs också. Vem vet, kanske det dyker upp andra oprövade metoder som också kan hjälpa kampen vidare?

Samma kamp för Sem Tierra, San Papiers och De vita overallerna.


Om författaren

Författare:
Patrik Gronostaj

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2001 13:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: