sourze.se
Artikelbild

Jag är fördomsfull

Lite kollektiv pajkastning förgyller vardagen.

Att påstå att jag vore befriad från fördomar är ett lika trovärdigt påstående som Christina Jutterströms uttalande att höga tittarsiffror är detsamma som kvalitet. För jag bär på massor av fördomar, både medvetna som omedvetna.

En del fördomar har jag i alla fall lyckats lägga bakom mig, som att alla homosexuella bara är sexuella, att gamla tanter i hatt är gnälliga, att finnar är alkoholister, att tyskar är arroganta, att rika är olyckliga, att politiker är maktgalna, att skådespelare är neurotiska exhibitionister, att väktare är misslyckade poliser, att kristna är inskränkta, att ungdomar är respektlösa, att alla som heter Conny, Sonny eller Ronny är kriminella och att varje handlares mål är att lura av mig mina pengar.

Nåja, det där sista kanske jag fortfarande tror.

Visst skulle det vara skönt att ställa sig bredvid Jesus och säga; Så förhåller jag mig till min omgivning och mina medmänniskor. Men sanningen är nog den att jag får leva med det ok det innebär att ha fördomar. Om det nu är ett ok?

Ibland förgyller fördomarna vardagen och sätter mig själv i en ointaglig position som allvetare och sanningssägare. Jag har ju nämligen rätt. Eller hur?

Frågan är om det inte är det som är själva fördomens kärna; att ge mig rätt i det jag ser, tycker och upplever. Dels för att det gör att jag själv framställs i bättre dager, dels för att det ibland kan vara alldeles för ansträngande att verkligen se hur det är. Att jag sedan får mina fördomar bekräftade av omgivningen ger ju ytterligare krydda i tillvaron.

Jag vill inte påstå att ju fler som tycker samma sak desto sannare är det, men jag vill påstå att det stundtals är både befriande och roande att ha ett fördomsfullt förhållningssätt till sin omgivning. Lite kollektiv pajkastning kanske vore något för Liseberg eller Gröna Lund?

Ni kan ju försöka gissa vad min spontana, fördomsfulla tanke blev när jag var hembjuden till en iransk familj på middag och det första som möter mig är ett uppbrutet parkettgolv...

Som om du skulle vara befriad från fördomar.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 28 jun 2001 10:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: