sourze.se
Artikelbild

Kvinna och musiker

Varför skulle det vara så märkvärdigt?

Ingen frågade väl systrarna Graaf eller Victoria Silverstedt hur det är att vara tjej och att göra pop? Men de stackars hiphop och rock brudar som finns lyckas väl aldrig vidkomma frågan. Hur skulle det vara om vi frågade Petter om hur det är att vara man och rappa? Eller Backyard Babies om hur det är att vara man och göra rock? På musiksiten Feber finns en intressant krönika som Mats Olsson har skrivit om ämnet och jag skulle vilja ta vid.

Varför vill så många inom media utmåla kvinnliga musiker som hårt stretande mot ett manligt styre? Varför vill de kalla oss feminister bara för att vi skriver texter ur ett kvinnligt perspektiv? Hur skulle vi annars göra, vi skriver ju om våra liv och vår verklighet - är vi feminister bara för det? Musikbranschen är bisarr i en mängd avseenden - men det är den oavsett vilket kön man har.

Jag säger inte att musikbranschen inte är en mansdominerad värld. Men jag vill upplysa alla journalister om att i musikbranschen så styr pengar och försäljningssiffror mer än kön. Varför intresserar ni er inte mer för vilka budskap man har istället för att alltid göra en så stor grej av att man är tjej? Om jag läser en intervju med Madonna, Björk eller någon annan stor artist så gör jag det för att jag är nyfiken på att veta mer om personen bakom musiken. Inget "hur är det att vara kvinna och musiker?". Det är ju löjligt!

Visst, vi kvinnor skulle kunna utnyttja det och få extra publicitet - kanske t o m ett skivkontrakt just för att det är så sällsynt med tjejer inom en musikgenre. Men många vill nog mycket hellre bli erkända för just sin musik än att de är "den enda tjejen" eller "den första tjejen". Är jag naiv?

I VeckoRevyn för ett tag sen hade man citerat mig i en artikel angående Destiny´s Child, "rap tjej" stod det. Ni förstår, det är en stor skillnad på att vara rappare och att vara raptjej. Det är stor skillnad på att vara ett band och att vara ett "tjej-band". Fråga mig inte varför, för vi sysslar med exakt samma sak. Men visst, jag tror inte att Petter får höra att han måste sexa till sig mer för att få ett skivkontrakt, men han har nog fått höra andra saker istället. Klyschor som vi kanske aldrig kommer att komma ifrån. Men citera inte mig, recensera inte mig - om du skriver att jag är en "rap-tjej". Jag tror trots allt inte att mina bröst påverkar mina färdigheter på micken. Men visst, om jag hade D-kupa så skulle jag nog ha lättare att få ett skivkontrakt.


Om författaren

Författare:
Åsa Wikman

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2001 12:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: