sourze.se

Tuttdebattens tredje rond

I dagarna har EU-parlamentet föreslagit en 18-års gräns för silikonbröst. Än en gång står liljekullarna i centrum och debatten flammar upp.

Tyvärr är det till största delen kvinnor som uttalar sig i debatten, vilket är beklagligt. Grunden för ett jämlikt samhälle betyder för mig att man engagerar sig i varandras frågor. Om inte annat flyttar det Venus närmare Mars en liten bit. Till slut kanske vi klarar oss utan John Grays manifest om det kvinnliga och det manliga. Till dess vill jag, ytterligare en kvinna, presentera min ståndpunkt i silikondebatten.

Det första jag vill göra är att prisa uppfinningen. Tänk bara på olyckor där silikonet kan ersätta död vävnad vid skärsår. Samma sak vid brännskador - det ersätter fettvävnad så att huden har möjlighet att byggas upp på nytt. Dessutom är det användbart för många cancerpatienter som vill ersätta ett "sjukt" bröst med silikon. och i badrummet används det bl a till att täta sprickor.

Där slutar min hyllnig till detta vattenavstötande och värmetåliga material.

Alfred Nobels dynamit som skulle "göra mänskligheten störst nytta" genom att spränga tunnlar, blev istället känt för dess kraft att skada. Silikonet med dess positiva egenskaper förknippas idag istället med ytlighetens
drive-in. Att frivilligt placera sig på operationsbordet för att lägga en dimridå för acceptansen att vi alla ser olika ut och är unika - är bedrövligt.

Att införa 18-årsgräns för dessa ingrepp är en bra början, förslaget om att förse reklam för silikon och andra bröstimplantat med varningstext är ännu bättre. Tyvärr löser det dock inte grundproblemet. Bröstoperationer har ökat de senaste åren och det finns ingen indikation på minskning. Detta muterande virus måste angripas på annat sätt. Det kostar inte mer än engagemang att hjälpa till. Och alla behövs.

Det som verkligen skulle göra mänskligheten största nytta är odlandet av kvaliteer som personlighet, empati och ett kryddmått jädrar anamma. Addera därtill ett nödnummer för alla unga själar med apatisk blick och formstöpt personlighet, så är vi en bit på väg. Framför allt, tänk på den krävda summan för ett par nya behag. Det svider nog lika mycket som ärr, blödningar, konvalencens, inkapsling och känselbortfall som ingreppet kan medföra. För 20 000 kr kan du istället resa långt bort, träffa intressanta människor och berika din själ. Det kan du leva länge på.

Jag ska inte sticka under stol med att det i mig och många andra finns en Askunge som drömmer om bal, fest och glam. För det tillfället kan jag putta upp behagen med magiska bh:ar, förstora läpparna med penna och skyla vintervita ben med glansiga strumpbyxor. Ni män får gärna använda brun-utan-sol och kanske förstärkning i grenen. Dagen efter är vi ändå bara oss själva - och tur är väl det.

Den största lyckan här i livet är inte att vara skolans poppis, följa grupptrycket eller få lystna blickar på sig efter en tuttoperation. Den största lyckan är att vara älskad för den man är - eller rättare sagt TROTS att man är den man är.

Kom ihåg det.


Om författaren

Författare:
Susanne Delastacia

Om artikeln

Publicerad: 19 jun 2001 16:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: