sourze.se
Artikelbild

Därför våld i media

Är medias bild snedvriden, eller är det bara du? Frågan som ingen vill ställa sig.

De senaste dagarna har uppståndelsen kring händelserna i Göteborg varit enorm och det största diskussionsämnet är - vilket jag personligen finner mycket underligt - påståendet att media skulle göra fel i att rapportera mer om våldet, än om fredligheten. Det finns många motstridiga åsikter i debatten, men när grundantagandet är fel är det inte så lätt att få det rätt.

Låt mig presentera den sortens nyheter som många verkar vilja ha, där rapporteringen helt bestäms av de inblandades mängd:

--8<--
Godafton.

Över en miljard människor levde under relativt fredliga förhållanden i Indien hela dagen och Pakistan har inte hotat att döda speciellt många indier med kärnvapen idag heller. I Kina utspelade sig samma, om än lite mer tryckta, fredlighet med några mindre störningar när säkerhetspolis tillfångatog och / eller avrättade endast hundratalet åsiktsdissidenter. Inte heller i USA dödades någon.

I hela världen dog 150 000 människor medan 360 000 föddes, en naturlig ökning med 210 000 personer. På ett par ställen i världen råder det för tillfället dödliga epidimier och 24 000 av dödsfallen berodde på svält men ett par fall av väpnad konflikt förekom också.

Och så lokala nyheter.
I Göteborg deltog 25.000 personer i en demonstration under uppsikt av ett par tusen poliser. Ett flertal demon-strationer genomfördes fredligt och hundratals miljoner kronor gick åt till kringkostnader. Samtidigt, på Svenska mässan, diskuterade ett par hundra EU-delegater från hela världen hur EU ska utvidgas för att potentiellt inkludera miljontals människor i de tidigare sovjetstaterna. Representanterna för Irlands 4 miljoner medborgare höll inte med om behovet av expansion.

Det var allt från nyheterna för idag.
--8<--

Det är väl inte bara jag som tycker att det är något som fattas här? Det är väl inte bara jag som tycker att det finns mycket goda skäl till att nyheterna är vinklade? För visst är de vinklade, det håller jag fullständigt med om - media vinklar nyheterna just för att det finns saker som intresserar oss mer än andra saker.

Säg att du stod där jag stod, med ryggen mot ett par tusen människor inne på Fritt Forum och ansiktet vänt mot konflikten mellan några hundra poliser och några hundra terrorister, hade du då vänt blicken till de fredliga, förståndiga idealister inne på "festivalområdet" för ens ett ögonblick? Hade du verkligen vänt ryggen mot våldet och sagt "Jag vill veta varför 25.000 människor demonstrerar fredligt och jag vill höra deras åsikt just nu"? Jag tror inte att du hade gjort det.

Och ni som säger att medias bild är "manipulerad" för att de inte filmade när ni talade om era åsikter.. tänk lite längre. Om ni är arga på att våldet fick överskugga det fredliga budskapet, så ta inte ut er ilska på media, ta ut det på våldsverkarna och våldet.

Min poäng är inte att försöka försvara media och allt media gör, utan att påpeka för er som har "media ljuger" som en stor paradåsikt att det inte räcker. Det finns mängder av grupper som hävdar att media aktivt motarbetar dem genom att utelämna dem ur rubrikerna, men vet ni vad? Ni är i minoritet. Om ni varit majoritet, om ni haft folkets stöd så hade majoriteten redan vetat om vad ni står för och media hade skrivit om er varje dag. Det hade stått i Amelia - "AFA-chique!", "101 sätt att bära palestinasjal" - och ni hade inte behövt vara aktivister längre. Nu vet vi ju alla att många av er hade dragit vidare till nästa egensinniga åsikt, men det sätter jag i parentes.

Det som retar mig mest ändå är när någon hävdar att fokuseringen på de hundratalet våldsverkare på något sätt skulle göra att ni andra 24 700 inte syntes. Hur? Tror ni att människor utanför er organisation är så ouppmärksamma att de missar nästan 25 000 människor som demonstrerar?

Men, media är där för att göra oss alla uppmärksamma på det som är viktigast, och det är våldet. "Men vår åsikt är väldigt viktig" säger då många. Javisst, den är säkert viktig, men jämfört med direkta hot mot människors ägodelar och personliga säkerhet står det sig slätt. Vill ni att er fredliga demonstration ska skapa mer mediaintresse än gatuvåld får ni banne mig klä av er nakna, hårdsminka er i svart och vitt och regelbundet utropa "Vi är Satans budbärare", om ens det hjälper.

Men anta inte att Sveriges befolkning är så korkad att vi tror att våldet var det ENDA som hände. I en demokrati är det alltid politiskt självmord att kalla majoriteten för korkad. Majoriteten avskyr när man gör det.


Om författaren

Författare:
Per Edman

Om artikeln

Publicerad: 19 jun 2001 09:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: