sourze.se

EU vs. ligisterna?

Slutna byråkratmonstret EU eller stenkastande ligister som tycker att våld är ok om det är för en "bra sak" - är det vad man har att välja på?

Världen är inte bara svart eller vit. Framförallt inte när det gäller politik, där ingenting är Sant.

Tyvärr har allt bråk i Göteborg vidare bidragit till polarisering och utsuddandet av alla nyanser. Vad hände med dialogen jag minns att flera här på sourze tyckte att "dialog" och "samtal" inte var något man skulle behöva ägna sig åt - jag håller dock fast vid min åsikt att det är precis det som behövs? Hölls det inte en massa seminarium osv? Jag har inte hört ett knyst om detta vare sig på tv eller i tidningar. Jag vet fortfarande inte vad det egentligen är de vill, de här EU-motståndarna.

Vill de att vi ska gå ur EU? Vill de upplösa EU för alla? Vill de avskaffa pengar? Vill de "bara" öppna EU för vanliga människors insyn? Vill de riskera livet för att kasta sten?

Jag har inte erfarenhet nog att göra några kvalificerade gissningar, men jag gissar ändå att Persson och kompani kammar hem högar med gratispoäng hos alla Svenssons just nu. Ingen vill ju vara på ligisternas sida förutom kanske Attac, som inte kan låta bli att försvara dem samtidigt som de "förkastar" våldet, och är man inte direkt inblandad i någon organisation så vet man ju inte vad de riktiga demonstranterna vill. Deras röster drunknade ju i villervallan.

Vänstern har som sagt gjort sig själv en enorm otjänst, skulle jag tro. Risken är väl att folk vänder sig till det uppenbara, tillgängliga alternativet, vilket är att tycka om EU. Att svälja det med hull och hår. Jag hoppas jag har fel här! De allra flesta inlägg i debatten jag läst handlar om hur man borde ge polisen större befogenheter vilket kanske är sant, och fler än en person har tyckt att man ska "spöa skiten ur slöddret".

Det är sant att jag tycker att de som kastar sten inte förtjänar något bättre än en sten tillbaka, men jag tror inte att vägen till det Goda Samhället går via strängare lagar och att polisen ska börja använda tårgas ! för att skingra demonstrationer.


Om vi aldrig kan _prata_ med varandra är våld det enda som finns kvar. Då _måste_ polisen gå ut och slå folk med batong. Att demonstrera är frihet under ansvar. Ingen borde tolerera stenkastning och vandalism. Ingen borde försvara det, det kommer bara bli värre och då kommer konservativa krafter att vinna mer mark bra eller dåligt? jag tycker det är dåligt.

Jag kan inte, och tänker inte, välja mellan öppet krig eller en totalitär EU-stat. Hoppas du är med mig så långt.


Om författaren

Författare:
Gisela Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 17 jun 2001 16:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: