sourze.se

Gatstenar eller förhandlingar?

Gatstenar eller förhandlingar, på vilket sätt vill du påverka Europa?

Orden ovan talar om två ytterligheter för att få sin vilja fram. Som den skicklige förhandlaren får du din vilja fram och lyckas påverka beslut.

När du kastar gatsten visar du din frustration över systemet, men lyckas inte konstruktivt förändra. Våld är ett uttrycksmedel för att inte kunna kommunicera sin åsikt. Våld måste förstås, fördömas och angripas, men frågan är hur? Kravaller är inte konstruktiva! Men hur når vi våra mål om ett Europa där folket känner sig delaktiga, utan kravaller och upplopp.

Visionen om det goda samhället måste stå i centrum när vi frågar oss vilket samhälle vi vill ha. Vi kommer många dagar efter denna fråga oss varför det gick som det gick här i Göteborg. Svaren kommer bli många, och
sanningarna ännu fler, för alla kommer ha sin egen upplevelse som hände de här sommardagarna. När vi gemensamt närmar oss visionen är det uti från den vi måste arbeta. De problem som uppstår måste angripas inte förnekas eller bortförklaras. För visst är det så att det som har hänt här var förutsägbart. Men ingen har riktigt tagit det på allvar. Politikerna har inte förändrats och heller inte förändrat.

Om vi vill se ett enat Europa växa fram måste vi alla känna oss delaktiga i visionen, en vision som inte bara innehåller Europa utan också världen i stort. De politiker sin idag styr unionen måste uppnå mål om hållbar utveckling, nedrustning och Global demokratisering, det sista främst genom att reformera FN. Om inte detta sker väntar ytterligare problem vid nästa stora möte där makten möts. Politikerna har också ett ansvar att "förhandlingarna" som nämns i titel blir det påverkansmedel där förändring är möjligt.


Om författaren

Författare:
Joel Lindh

Om artikeln

Publicerad: 16 jun 2001 17:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: