sourze.se

Stenar och stjärtar

Rapport från EU-mötet del 2

Samtidigt som USA:s president George Bush dimper ned i sitt Air Force One på Landvetters flygplats slår polisen till mot Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. 4-500 av de personer som bor på skolan - mestadels demonstranter men även föreläsare på Göteborgsaktionen 2001:s motkonferens - släpps inte ut. Ingångarna barrikaderas av containrar och fler hundra poliser slår en järnring runt platsen.

Hvitfeldska gymnasiet hyrs av Göteborgsaktionen och används som sovplats och möteslokaler för aktivisterna, som kommer från en rad olika organisationer och länder. Drygt 1000 personer har bokat sovplats i huset.

Göteborgspolisens taktik, till skillnad från Malmö och Stockholm, har varit att försöka nå samförstånd. Det har kallats Göteborgsandan. Enligt Göteborgspolisens Håkan Jaldung beror ingripandet på att "samtliga boende på Hvitfeldska gymnasiet är misstänkta för brott". En anklagelse som är helt befängd, menar Göteborgsaktionen.

- På Hvitfeldska bor alla möjliga aktivister varav det stora flertalet är här för att delta i motkonferensen och/eller delta i de många olika seminarier och föredrag som anordnas i samband med EU-toppmötet. Detta är ett mycket allvarligt angrepp på mötesfriheten, säger Max Andersson, presstalesman för Göteborgsaktionen.

Läs fortsättningen på: www.motstånd.nu


Om författaren

Författare:
Fredrik Quistbergh

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2001 11:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: